Potpisan sporazum Rusije i Srbije o odbrani

Ministri su poručili da u što kraćem roku treba unaprediti vojnu saradnju dve države.

Rodić je, nakon potpisivanja sporazuma, istakao važnost tog dokumenta, jer on, kako kaže, posle 15 godina reguliše odnose između Vojske Srbije i Vojske Ruske Federacije na novim osnovama.

Prema njegovim rečima, potpisivanje današnjeg sporazuma jeste logičan sled saradnje sa Ruskom Federacijom i potpisivanja deklaracije o strateškom prijateljstvu u maju ove godine, koji je regulisao strateško-političku saradnju dve države.

"Sada imamo dokument o strateško-odbrambenom nivou saradnje koji je baziran na partnerskim odnosima, koji podrazumevaju kontinuitet bez oscilacija", rekao je Rodić.

(old_image)

On je istakao da potpisivanje današnjeg Sporazuma vodi ka zajedničkom cilju, odnosno očuvanju mira u svetu i kada je reč o Vojsci Srbije, podrazumeva podizanje njene operativnosti, funkcionalnosti, fleksibilnosti, mobilnosti i respektabilnosti.

"Naš cilj je moderna i savremena vojska", poručio je Rodić.

On je dodao da današnji Sporazum predstavlja krovni dokument iz koga će proisteći ostali dokumenti o saradnji sa Ruskom Federacijom.

"Ovo je prvi put posle 14 godina da ministar odbrane Ruske Federacije posećuje Srbiju. To govori i o našem određenju za buduću saradnju", rekao je Rodić i zahvalio Šojguu na svemu što je učinio za Srbiju dok je bio ministar za vanredne situacije.

Ministar odbrane Ruske Federacije ocenio je da je u poslednje vreme povećan kvalitet saradnje Rusije i Srbije, ali da treba još raditi na tome, jer je u poslednje dve decenije on drastično opao.

"Pred nama je da uradimo više kada je reč o saradnji u oblasti vojne industrije. Poslednjih 15 - 20 godina smanjiio se nivo ove saradnje do drastičnog, rekao bih nepristojnog nivoa i zato treba da to popravimo u najkraćem roku", rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, nakon potpisivanja današnjeg Sporazuma, u razmatranju su još tri sporazuma, od kojih je glavni o vojno-tehničkoj saradnji.

Šojgu je dodao da je danas sa Rodićem razgovaralo o školovanju srpskih oficira u vojnim školama Rusije, o zajedničkim vežbama PVO i VO, o većoj saradnji Generalštaba dve države, kao i o proširenju saradnje kada je reč o PVO, VO i kopnenoj vojsci Rusije i Srbije.

"Nadam se da će u avgustu naredne godine srpske ekipe moći da učestvuju u takmičenju tenkista, što je kod nas već postala tradicija i na čemu učestvuje više zemalja", rekao je Šojgu i poručio da se nada dinamičnoj i plodnoj saradnji.

Posle razgovora sa Rodićem, Šojgu ima sastanke sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, a zatim i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji će mu uručiti Orden srpske zastave prvog stepena.

Šojgu će orden dobiti za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije.

Ministri odbrane Srbije i Ruske, Nebojša Rodić i Sergej Šojgu, položili su vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i Spomenik ruskom vojniku.

Rodić i Šojgu najpre su položili venac na Spomenik oslobodiocima Beograda, nakon čega su intonirane himne Srbije i Rusije.

Ministri odbrane dve zemlje su nakon toga položili vence na Spomenik ruskom vojniku, a zatim se i upisali u knjigu žalosti.

Šojgu se juče sastao sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti vojne industrije.

Dogovoreno je i da Srbija i Rusija naredne godine zajednički obeleže 70 godina oslobođenja Beograda.

Izvor: B92

Pogledajte još