Da li ljubav zaista može da nas greje?

U istraživanju koje je sprovedeno u Americi takođe je otkriveno i kako neki zagrejani objekat može da poveća našu bliskost prema drugim ljudima. Zasad je malo toga poznato o tome kako naš mozak stvara društvene odnose. Nalazi ukazuju na to da nam bliskost sa drugima donosi osećaj zadovoljstva, jer aktivira u mozgu iste fizičke reakcije kao i kada nam je toplo, tako da nas osećaj ljubavi zaista može fizički zagrejati.

Studiju u vezi sa ovim pitanjima sproveo je Univerzitet u Kaliforniji, radeći sa volonterima čija je prosečna starost 20 godina. Nakon sprovedenih eksperimenata kojima su utvrđivane reakcije na različite emocije ocenjeno je kako su ispitanici na skali od 1 do deset imali prosek veći od 6 kada je reč o društvenim vezama, dok je kod neutralnih pitanja taj prosek bio oko 3.

U drugom eksperimentu volonteri su morali određeno vreme u rukama da drže neki zagrejani predmet i loptu, pa je ustanovljeno da su bili emotivniji u slučajevima kada su u rukama imali zagrejani predmet. Stručnjaci su tu činjenicu povezali sa evolucijom, zaključivši da je toplina igrala bitnu ulogu u tom procesu.

Na kraju, izveden je zaključak da bliskost sa drugim ljudima može da pomogne u rešavanju velikog broja problema.

Izvor: b92

Pogledajte još