Procurele informacije: Ovako su Dinkić i SIEPA krali naše pare

Portalu Balkanist prosleđeno je više od 300 mejlova čija sadržina ukazuje na ozbiljne propuste visokih fukncionera SIEPA ali i umešanost bivšeg ministra Mlađana Dinkića u sumnjive poslove ove agencije. Mejlovi su slati, naizgled, direktno iz inboksa dvoje funkcionera Agencije. Čitava korespondencija je poslata sa servera koji pripadaju Vladi Srbije, ali ostaje nejasno ko je i kako to uspeo da uradi.

Ministarstvo privrede: Mejlovi predati nadležnim organima

U Agenciji za borbu protiv korupcije Balkanistu je potvrđeno da “iz sadržine dopisa primljenih elektronskom poštom, proizlazi sumnja da su izvršena krivična dela za koja se goni po službenoj dužnosti”. A na pitanje šta će Agencija preduzeti u vezi sa informacijama koje su na naše adrese “procurele” iz SIEPA-e, rečeno je da su primljeni materijal “prosledili Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu na dalju nadležnost i postupanje”.
I služba za odnose sa javnošću Ministarstva privrede obavestila je Balkanist da je korespondencija “predata nadležnim organima koji treba da utvrde autentičnost.”

Ovo su samo neki od primera nesavesnog i nezakonitog rada čelnika SIEPA. U korespodenciji, tvrdi Balkanist, mogu se naći I mnogi drugi slučajevi vredni pažnje.

Visoki činovnici Agencije su već u julu ove godine odlučili da će trodnevni trening-seminar za zaposlene biti poveren kompaniji GDP Global Solutions, po ceni ne većoj od 23-24.000 evra.
Međutim, tenderska procedura završena je tek tri meseca kasnije, a informacija o tome je još uvek dostupna na sajtu Agencije.

(old_image)

Uslovi za učešće na tenderu su bili do te mere usko određeni , pa se tokom tri meseca javnog poziva prijavio samo jedan ponuđač — GDP Global Solutions. A prijavljena cena je očekivana, oko 21.000 evra. U tu cenu ulazi samo priprema i održavanje trodnevnog treninga u Beogradu, kao i troškovi puta i smeštaja za trenere, dok se Agencija obavezala da pokrije troškove sale i keteringa.

Prema prepisci u koju Balkanist ima uvid pojedini činovnici u Agenciji su odlučili da nepotrošena sredstva potencijalno udele određenom preduzeću za poslove koji su već obavljeni u prošlosti. Kakva bi bila dalja sudbina potencijalno udeljenog novca, nije poznato.

(old_image)

Razgovor o potpisivanju ugovora počinje 30. novembra 2011. a predmet ugovora bi trebalo da bude “neki događaj koji je skoro prošao”

(old_image)

5. decembra je pripremljen tekst ugovora koji tek treba da se potpiše, a koji se već završio

(old_image)

Ugovor iz atačmenta mejla od 5. decembra, prikazanog u prethodnoj slici, sadrži nepostojeće aktivnosti

U prosleđenom materijalu postoji više primera koji ukazuju na sumnju da su pojedini dobitnici subvencija imali “protekciju” na osnovu svoje stranačke pripadnosti. U jednom od više potencijalnih slučajeva kršenja propisa prilikom dodeljivanja subvencija, državni sekretar jednog ministarstva i visoki činovnik Agencije navodno su videli šansu u podršci svom poznaniku:

(old_image)

Državni sekretar iz jednog vladinog ministarstva utiče na visokog činovnika SIEPA da poveća iznos subvencije svom poznaniku

(old_image)

Državni sekretar jednog ministarstva i visoki dužnosnik SIEPA konačno su se pogodili oko povećanja iznosa subvencije (a da može da se opravda revizoru)

U drugom slučaju isti dvojac je navodno odlučio da jedna firma ne sme da dobije subvenciju, zbog tračeva koje su načuli i ličnih intuitivnih saznanja.

(old_image)

Državni sekretar izdaje naloge o odbijanju subvencije firmi, na osnovu tračeva koje je načuo

Još jedan primer navodnog “stopiranja” kandidata, jer se jednom državnom sekretaru “ne sviđa” ono što zna o aplikantu koji ispunjava formalne uslove za dobijanje subvencije:

(old_image)

Međutim, za ovog kandidata ispostavilo se da ima nade. Visoki dužnosnik Agencije je državnom sekretaru navodno pružio “pomoć u proveri” i zaključio da je kandidat za subvenciju “bio blizak DS-u i pomagao ih finansijski”, te da je “razočaran u DS i hoće da se priključi nama (URS-u).”
.
(old_image)

Visoki činovnik Agencije i državni sekretar obavljaju postupak dodele državnih subvencija

Iz mejlova se vidi da su činovnici agencije navodno učestvovali u operaciji promocije ekonomske platforme URS-a i njenog predsednika Mlađana Dinkića — i to u vreme kada on više nije bio čak ni ministar u vladi, već samo političar u kampanji. Iz brojne korespondencije se vidi da je SIEPA pružila logističku pomoć URS-u da pronađe odgovarajuću fabričku halu za promociju ekonomske platforme i da okupi privrednike čiji je zadatak bio da glume kao da se skup održava na njihovu inicijativu.

(old_image)
Ove instrukcije Mlađana Dinkića su, uz mnoge druge, bile prosleđene vrhu SIEPA, iako više nije bio u vladi

Takođe, elektronska pošta svedoči da je Mlađan Dinkić nakon završetka mandata donosio strateške odluke koje su u nadležnosti Agencije i Vlade, a sve zarad, kako se čini, jačanja ličnog imidža i političke pozicije svoje stranke.

Iz korespondencije se vidi da je Agencija navodno bila darežljiva u dodeljivanju bonusa u kriznim godinama i da se uspešno opirala smanjivanju zarada, plaćenih iz sredstava građana Srbije. Jednom prilikom, uprava je odlučila da “iskoristi svoje zakonske mogućnosti” i da svim svojim zaposlenima, pored redovne plate, dodeli i bonus — i to u mejlu sa naznakom “strogo poverljivo”.

(old_image)

Budući da naznaka “strogo pov.” nije dovoljna da zaustavi širenje ove informacije u državnoj upravi, jedan od članova menadžmenta Agencije je potencijalnim tračarama, tj. “izdajniku,” zapretio pokaznom vežbom “odsecanja prstiju.”

(old_image)

Agencija je bila poznata po organizovanju skupih team building sesija po raskošnim planinama u Srbiji o trošku građana, u vreme kada su ostali državni organi navodno stezali kaiš. Zaposlenima je i u tim prilikama napominjano da o besplatnom planinskom turizmu ne pričaju van kancelarije, kako bi svoje kolege iz državne uprave poštedeli nepotrebne ljubomore.

(old_image)

Međutim, čak i ovo umereno rasipanje budžetskih sredstava ponekad je teško pravdati. Možda upravo iz tog razloga, zatvorena žurka “samo za SIEPA staff” navodno je fakturisana kao “skup za potrebe Evropske mreže preduzetnika”, u čast Srpske nove godine.

(old_image)

Sada već bivši direktor Agencije Božidar Laganin je za Balkanist izjavio da je “policijskim i video nadzorom utvrđeno da to nije urađeno fizički u Agenciji, pošto je bio praznik i neradan dan, već da su nalozi ‘hakovani’ onlajn.”

“Podneta je krivična prijava protiv nepoznatog počinioca. Ovako preuzete informacije su podložne manipulaciji u daljem prosleđivanju i nezakonite su,” dodao je Laganin.

Krivična prijava protiv Laganina

Samo par dana nakon što je Uprava kriminalističke policije ispitivala direktora SIEPA, Božidara Laganina, na osnovu krivične prijave koju je protiv njega prethodno podnelo Ministarstvo privrede, hakovani su i prosleđeni inkriminišući mejlovi. Istovremeno, ministar privrede, Saša Radulović, najavio je da će naložiti gašenje SIEPA-u i da će posao ove agencije ubuduće obavljati poseban sektor u tom ministarstvu, čime bi se, po njegovoj proceni, ostvarila značajna ušteda budžetskih sredstava.

Na molbu Balkanista da se izjasni o navedenim neregularnostima koji proizilaze iz prosleđene korespondencije, gospodin Laganin je odbacio svih pet tačaka. “Agencija je radila u skladu sa zakonom, i odgovori na sva vaša pitanja su negativni,” napisao je danas Laganin i dodao: “Ponavljam da smo o ovom upadu obavestili policiju, te da ćemo podneti krivičnu prijavu.”

Laganin je, odmah nakon hakerskog napada, podneo ostavku na mesto direktora SIEPA.

Ceo tekst možete naći OVDE

Pogledajte još