HGSS spasili pse bačene u jamu: Povraćali smo 20 puta ali smo uspeli

"Rekli su nam da su čuli lavež pasa iz Ovčarne, pa smo prekinuli vežbu i krenuli put jame" kaže Fedor Kukavica. Trojica HGSS-ovaca su se spustila u jamu duboku tridesetak metara, gde ih je dočekao užasan smrad. Stanovnici tog kraja naime jamu koriste kao odlagalište životinjskog i drugog otpada.

"Povraćao sam najmanje 20 puta, smrad je bio neizdrživ"
priča Fedor. Svetiljke njihovih lampi obasjale su dva prljava mešanca, stara između 8-12 meseci. Spasitelji pretpostavljaju da ih je neko u jamu bacio još kao štence. Odrasli psi ne bi uspeli da prežive pad sa tolike visine. Štenci su opstali hraneći se životinjskim otpadom, a pili su vodu koja je kapala u uglu prostora na dnu jame.

(old_image)
Foto: printscreen 24sata.hr / HGSS

Psi su prvi put ugledali ljude, što ih je dodatno preplašilo. HGSS-ovci su ih jurili po smrdljivom prostoru, kako bi uspeli da ih zavežu i izvuku iz jame.

"Uz sav taj smrad još smo morali da pazimo, jer je pas hteo da nas ugrize dok smo ga hvatali i vezivali"
, kaže Fedor. Nakon tri sata ljudi i psi su napokon izašli na svež vazduh. Odbijanje nadležnih da preuzmu brigu o psima za spasioce je bio novi šok. Pse je na kraju uzeo lokalni momak, koji će pokušati da ih udomiti kod rodbine i prijatelja.

Izvor: 24sata.hr

Pogledajte još