Upozorenje: Ovaj naslov nema nikakve veze sa tekstom

1. Dupeuvlakačko novinarstvo, koje predstavlja objavljivanje i forsiranje političkih i drugih ideoloških materijala zarad lične materijalne ili kakve druge koristi;

2. Kompletni idiotizam, koji predstavlja zapošljavanje urednika i novinara koji su polupismeni, apsolutno nekvalifikovani, sa odsustvom bilo koje doze moralnog skrupula i osećaja, bez ikakvog integriteta i najčešće bez ikakve autonomije prilikom donošenja bilo kojih odluka.

U moru ovakvih pojava, danas se na portalu Mondo, jednom od većih internet portala kod nas, pojavio članak sa naslovom "Ivana Španović mašta o dvadesetak centimetara", sa sve slikom naše uspešne, sjajne mlade atletičarke, koja leži i radi trbušnjake u sportskoj opremi. Da li je u pitanju namerna igra rečima ili slučajna omaška, u svakom slučaju je dokaz druge po redu gorespomenute struje u našem modernom novinarstvu. Kada sam tek ugledao članak smejao sam se, jer, jebiga - smešno je. Onda sam posle nekoliko minuta malo razmislio o tome šta to znači za Ivanu, šta to znači za novinara koji je to pisao, pa me je uhvatila tuga. Treniraš kao mazga više od 10 godina, osvojiš od 2007. godine za svoju zemlju svake godine (izuzev 2010.) barem jednu medalju na velikom evropskom ili svetskom takmičenju, budeš najbolja mlada sportistkinja svoje države 2008. godine, najbolja u onome što radiš, kažeš kako ti je san da preskočiš 7 metara od čega te deli malo manje od 20 centimetara i onda se neki picopevac nađe da bude ili duhovit ili flat-out retardiran sa ovakvim naslovom. Apsolutno svako ko pročita ovaj naslov i vidi Ivaninu sliku shvatiće dve stvari: Misli se na skok u dalj, izgleda kao da se misli na muški polni organ, čime se jasno degradiraju i ličnost i uspesi ove sportistkinje. Pri tom, tekst govori o "lepoj srpskoj atletičarki", nigde ne spominjući da je to najbolja srpska atletičarka, osvajačica medalja (spominje se jedna, doduše) i jedna od najboljih sportistkinja u državi. Pa bravo, majstore!

(old_image)

 
Ovo nije prvi put da se u našim medijima nalaze ovakvi naslovi, pa je tako na portalu trojka.rs kada je trener Hofenhajma, Marko Kurc (Marco Kurz) smenjen, osvanuo naslov "Hofenhajm ostao bez kurca", a istu vest je Kurir prokomentarisao člankom sa naslovom "Hofenhajm: Nema boljeg trenera od Kurca". Press je otišao korak niže ispod blatnjavog dna po kojem plivaju mediji u Srbiji sa naslovom "Ostadosmo bez Pola Kurca", kada je filozof Pol Kurc (Paul Kurtz) preminuo. Čovek se zalagao za to da nauka i razum budu vodilje čovečanstva, a za uzvrat dobio to da se njegovo ime u srpskom tabloidu pretvori u narodsku reč za muški polni organ, tj. kurac radi nekoliko klikova, koji će doneti veću čitanost koja će prodati malo više reklamnog prostora.

(old_image)

Na nekada vrlo uvaženom portalu medijske kuće B92, takođe su imali komentar kada je Kurz otišao iz kluba Kajzerslautern: "Kajzer ostao bez Kurca" koji je izmenjen tek nakon što je dobio 7300 šerova na Fejsbuku; kada je napadač engleskog kluba Kvins Park Rendžers, Đibril Sise (Djibril Cisse) komentarisao izjave da će njegov klub ispasti iz lige na kraju sezone, osvanuo je naslov: "Sise: 'Nećemo ispasti'" Hihihi, koliko smešno. Ne. Taj B92 je nekada imao najjaču ekipu kolumnista koju ste mogli da zamislite, koja je filovala sajt vrhunskim, inteligentnim i kvalitetnim autorskim sadržajem. Sada ima novinara koji piše duhovite doskočice u sportskim tekstovima. Čist primer "neverovatnog" "novinarstva" se desio i u izdanju lista 24sata od juče, 20. novembra, sa naslovom "Marija Šerifović izlazi iz ormara". Stvarno? Ozbiljno? Ovakav naslov za film o životu Marije Šerifović? Ok.

(old_image)

Da su izolovani incidenti, možda bi i mogli da budu okarakterisani kao smešni. Možda. Problem je kada se za ovakve stvari ispostavi, kao što se to sada kod nas dešava, da nisu izolovani incidenti, već učestala pojava i standardno ophođenje medija prema izveštavanju. Problem je kada se pišu naslovi u prvom licu gde mala bolesna deca govore svojim roditeljima kako ne žele da umru, kada rubrike u kojima se piše o Farmi i drugim idiotizmima, koje Željko Mitrović i njemu slična bulumenta moralnih povraćotina serviraju srpskoj javnosti, zauzimaju trećinu medijskog prostora u Srbiji, kada je sadržaj tekstova toliko očigledno idiotski, da vređa svakog pristojnog čoveka.

(old_image)

Sa popularizacijom elektronskih medija, svaki diletant može da piše šta hoće za platu i tapšanje po ramenu od strane nadređenih u nekoj sedmorazrednoj redakciji, da li namerno da li iz krajnje nebrige o posledicama toga što je napisao. Problem je što se novinarstvo svelo na skupljanje gledanosti/lajkova/klikova/čitanja koji, kao što je već rečeno, donose veći rejting koji donosi skuplji medijski prostor, koji donosi više para.

Nekada davno, biti novinar ili urednik nekog medija je sa sobom nosilo odgovornost prema onima kojima se obraćate kao i prema onima o kojima govorite. Nekada davno, znalo se da novinar i urednik odgovaraju za napisano, pre svega moralno i svojim stručnim i intelektualnim integritetom. Nekada davno, bilo je sramota da vaše ime stoji pored nečega što predstavlja krajnju ispraznu glupost i apelovanje na ono najniže i najvulgarnije u ljudima. Nekada davno, plivati po blatnjavom dnu novinarske etike je bilo sramota, a sada se vodi trka u zaletanju glavom direktno u mulj. Nekada davno.

(old_image)

P.S. Članak je slikan na bosanskom portalu sport.ba koji je u originalu preneo članak Mondoa, zbog činjenice da su posle nekog vremena na portalu Mondo promenili naslov u "Ivana Španović sanja o skoku od 7 metara". Međutim, na domaćem portalu nisu sakrili sve tragove da je vest sa ovim naslovom potekla baš od njih, jer su u sekciji sa komentarima ostali utisci čitalaca koje ćete videti na fotografiji ispod. Draga Srbijo, tvom novinarstvu srećan još jedan korak niže u govna.

(old_image)

Pogledajte još