Novi Sad: Toma Zdravković dobija ulicu

Ukoliko gradski parlament usvoji predlog Komisije, tabla sa imenom popularnog pevača biće postavljena već početkom naredne godine, u ulici koja trenutno nosi naziv Nova 3.

Predlog da se Tomi Zdravkoviću dodeli ulica u Novom Sadu podnela je odbornica SPO Branka Bežanov. To je samo početak inicijative da Novi Sad u budućnosti dobije čitavu jednu urbanu celinu koja će predstavljati svojevrsni omaž umetnicima koje, kako je kazala Bežanov, "ovaj grad ne bi trebalo da zaboravi".

Prema njenim rečima, naselje Adice je predloženo da bude centar pomenute urbane celine zbog toga što u njemu postoji mnoštvo ulica koje nemaju nazive, a samo naselje postaje jedno od razvijenih celina Novoga Sada.

"Kuriozitet je činjenica da se u neposrednoj blizini ulice koja bi uskoro trebalo da nosi ime Tome Zdravkovića nalazi i Ulica Janike Balaža", rekla je Bežanov Tanjugu.

Ostali predlozi ulica biće dopunjeni velikim imenima poput Mladena Vraneševića frontmena Laboratorije zvuka, Branka Andrića Andrle, osnivača čuvenog ansambla Imperijum of Jazz, kao i novosadskog radijskog pevača Nestora Gabrića i drugih umetnika koji su proslavili Novi Sad, kazala je Bežanov.

Inicijativa je dobila podršku nekoliko eminentnih i priznatih udruženja muzičara umetnika i kompozitora iz Novog Sada i Vojvodine.

Toma Zdravković (1938-1991) jedan je od najpoznatijih pevača narodne muzike. Iza sebe je ostavio mnoštvo pesama koje su i danas veliki hitovi, a neke od najpoznatijih su "Dal' je moguće", "Branka", "Prokleta nedelja" i druge.

Izvor: b92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.