PLJAČKA UVOZNIKA: Obračunavaju viši kurs evra i dižu cene za 30 posto

Promet u maloprodaji svakodnevno opada, potrošači kupuju samo najosnovnije, ali cene uvoznih proizvoda ne prestaju da rastu. Prodaja kvalitetnijih uvoznih proizvoda i namirnica upola je manja nego prošle godine, a trgovci tvrde da oni nisu odgovorni za poskupljenja jer maržu već dugo nisu povećavali.

Za situaciju u kojoj je pakovanje od tri kilograma uvoznog praška za veš za godinu dana poskupelo za skoro 200 dinara, sa 650 na 840, kriva su poskupljenja energenata i sirovina, ali i to što uvoznici obračunavaju veći kurs od zvaničnog.

Tako se za proizvode koji imaju brži obrt obračunava 120 dinara za evro, dok je za proizvode koji se sporije prodaju kurs još veći.

"Kurs trenutno jeste stabilan, ali na tržištima poput našeg nikada se ne zna kada će nešto da krene nizbrdo. Mi robu u inostranstvu plaćamo u evrima, a u Srbiji je trgovcima prodajemo u dinarima. Kako trgovinski lanci novac mogu da nam isplate za dva meseca, primorani smo da u cenu ukalkulišemo i rizik od eventualnog slabljenja dinara u tom periodu jer, ukoliko dinar oslabi, mi gubimo novac"
, kaže za “Blic“ Toplica Spasojević, direktor ITM grupe i jedan od najvećih srpskih uvoznika.

Ekonomista Milojko Arsić objašnjava da uračunavanje višeg kursa jeste rezultat želje uvoznika da se zaštite od rizika, ali i njihove želje da ostvare ekstraprofit.

"Kako bi se osigurali u slučaju da vrednost dinara značajno padne, uvoznici uračunavaju veći kurs, ali se nadaju da do toga neće doći jer u tom slučaju ostvaruju mnogo veću zaradu. Ono što bi država mogla da uradi u ovoj situaciji jeste da liberalizuje spoljnu trgovinu. Tako bi se povećala konkurenciju jer bi tada bilo više uvoznika i jedni bi drugima bili brana za preveliko dizanje cena"
, kaže Milojko Arsić.

Trgovci: Ne povećavamo marže

Trgovci tvrde da profit već dugo nisu povećavali kako ne bi ugrozili promet koji je skoro sedam odsto manji nego prošle godine. „Ukoliko bismo povećali marže, ugrozili bismo sopstvenu rentabilnost jer bismo se suočili sa odlivom kupaca. Potrošač danas, više nego ikada, prvo gleda cenu, pa skuplje proizvode kupuju samo na akcijama, što je uočljivo u kategoriji kućne hemije koja je poskupela u poslednjih godinu dana“, kažu u jednom trgovinskom lancu.

Izvor: Gorica Avalić, Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.