Bakterija smrti se proširila, zatvorena bolnica u Užicu

Ova bakterija, od koje najčešće umiru stariji pacijenti, u bolnici se pojavila još prošle nedelje, 15. novembra, i to na dva odeljenja. Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja naložila je da se u bolnici u Užicu pojačano sprovode sve sanitarno-higijenske i protivepidemijske mere na svim odeljenjima. Uvedena je i mera zabrane prijema takozvanih hladnih slučajeva, odnosno bolesnika koji nisu hitni.

Pacijentkinja užičke bolnice, teško obolela od infekcije bakterijom klostridijum dificile, i dalje je u kritičnom stanju i nalazi se na odeljenju intenzivne nege, saznaje „Blic“ u toj zdravstvenoj ustanovi.

Radi se o 54-godišnjoj ženi iz okoline Nove Varoši koja je zbog operacije kuka primljena na ortopedsko odeljenje. Tokom lečenja, zaraza bakterijom koja napada digestivni sistem je naglo ugrozila njen život, zbog čega je podvrgnuta hirurškom zahvatu na debelom crevu.

Proletos je, od kraja aprila do sredine maja, na ortopediji bila proglašena epidemija, međutim, slučaj sličan pacijentkinji kojoj se sada lekari bore za život do sada nije zabeležen u Užicu. Tada su umrla dva pacijenta koji su imali ovu bakteriju.

Ova infekcija može da prođe u lakom obliku, a kod nekih se uopšte ne manifestuje i pacijenti ostaju kliconoše. Međutim, dešavaju se ozbiljne komplikacije u slučaju kada je infekciju uzrokovao toksični soj bakterije.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.