Bez kontrole i deklaracije: Svaki drugi butik prodaje robu iz Kine

Odeća i obuća u buticima širom države uglavnom nije prošla kontrolu zdravstvene ispravnosti, pa je jedina garancija kvaliteta kako domaće, tako i robe iz uvoza - reč proizvođača i njegova reputacija.

Iako nadležne inspekcije tvrde da je ono što je u prodavnicama bezbedno za korišćenje, činjenica da se polovina trgovine tekstilom obavlja u sivoj zoni i da se na jedan komad legalno prodate odeće, prodaju dva, pa čak i tri nelegalna govori nam suprotno. Kao da loša kontrola onoga što zvanično ulazi u Srbiju nije dovoljan problem, velike količine odeće dolaze u našu zemlju i sumnjivim kanalima, posebno iz pograničnih područja, a kada ta odeća dođe do registrovanih ili neregistrovanih butika, pijačnih i uličnih tezgi - njeno poreklo i kvalitet niko ne proverava.

"Očekivati da se kontroliše odeća u zemlji u kojoj se ne ispituje ni kvalitet onoga što jedemo naučna je fantastika. Sve što Evropa, Kina i Bliski istok odbace, dolazi kod nas i prolazi granicu bez problema. Dok u normalne zemlje ne može da uđe nijedan komad robe koja nije prošla hemijske i ostale bezbednosne analize, kod nas se eventualno kontroliše da li je uvezeno onoliko koliko je prijavljeno", kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

On napominje da bez ikakve kontrole u buticima završava i odeća koja se oduzima na carini.

"Zaplenjena roba prodaje se na aukcijama isključivo pravnim licima, vlasnicima butika, a onda oni nama tu istu robu prodaju deset puta skuplje", dodaje Papović.

U okviru prošlogodišnjeg tržišnog nadzora izvršeno je oko 200 kontrola uvoznika, prodavaca i svih onih koji se bave prometom tekstilnih proizvoda. Kontrolom i deklarisanjem tekstilnih proizvoda bave se akreditovane laboratorije koje uzimaju uzorke na zahtev proizvođača, inspekcija ili uvoznika, ispituju kvalitet i nakon toga proveravaju deklaraciju.

Većina laboratorija nema aparate koji detaljno identifikuju hemijski sastav odeće, pa ne znamo da li u majici koju smo kupili ima teških metala i drugih hemijskih jedinjenja čije prisustvo predstavlja rizik po zdravlje ljudi.

Izvor: Blic

Pogledajte još