Kao da ništa nije bilo: Ponovo radi restoran koji je otrovao 259 učenika

Gradski zavod za javno zdravlje saopštio je nakon ovog nemilog događaja da su uzročnici zaraznog trovanja hranom bili stafilokokni enterotoksini, nađeni u špagetama pripremljenim u ovom restoranu.

Roditelji dece su revoltirani odlukom o otvaranju kuhinje.

"To je skandalozno. Moje dete se otrovalo i ne kažem da zbog toga treba da padaju glave, ali je malo smešno da oni nastave sa radom. Zar ne bi trebalo trajno da im se oduzmu dozvole za rad? Kako su mogli da počnu da rade a da prekršajna prijava još nije podneta? Možda je neko dete trebalo ozbiljnije da nastrada. Zaista sam revoltirana", kaže Ana, majka dečaka koji je 30. oktobra sa još 258 učenika bio otrovan špagetama bolonjeze, koje je školama dostavljao restoran “Zlatna varoš”.

Naša sagovornica napominje da u razvijenim zemljama neko ko bi napravio ovakav prestup, nikada više ne bi mogao da radi u ugostiteljstvu.

Restoran “Zlatna varoš”, na meniju i dalje ima špagete, doduše, ne i bolonjeze.

"Restoranu “Zlatna varoš” je 18. novembra sanitarni inspektor dozvolio korišćenje prostorija, uređaja i opreme u kuhinjskom bloku jer su se za to stekli uslovi. Protiv “Zlatne varoši” Sanitarna inspekcija podneće zahtev sudiji za prekršaje. Restorani rade ako ispunjavaju uslove propisane zakonom i podzakonskim aktima. I u narednom periodu Sanitarna inspekcija će četiri puta godišnje, a po potrebi i češće, kontrolisati preduzeća koja snabdevaju škole hranom i striktno postupati po propisima, kao i do sada
", odgovorili su “Blicu” iz Ministarstva zdravlja, ali smo ostali uskraćeni za odgovor na pitanje da li bi restorani koji naprave ovako ozbiljan prestup trebalo trajno da izgube pravo na rad u ovoj delatnosti.

U izveštaju gradskog zavoda navedeno je da je “zajedničko za sve obolele da su konzumirali hranu posluženu na ručku 30. oktobra”, i da su u dva uzorka hrane - špagete bolonjeze i kuvane špagete - uzeta u OŠ “Milena Pavlović Barili”, i jednom uzorku hrane - špagete bolonjeze uzetom u OŠ “Branko Radičević”, detektovani stafilokokni enterotoksini.

Izvor: Blic

Pogledajte još