Počela borba za najbolju konzolu

Treba uzeti u obzir da je „Soni“ odlučio da svoju konzolu prvo omogući korisnicima u SAD, dok će prodaja u ostatku sveta početi 29. novembra. Sa druge strane, „Majkrosoft“ je svoju konzolu ponudio mnogo većem broju korisnika.

Ono što je najverovatnije uticalo na ovoliku prodaju na samom početku jeste činjenica da je Iksboks One mnogo više od obične konzole. Za razliku od PS4, koji je i dalje najviše fokusiran na igre, Iksboks One je napravljen da bude apsolutni plejer svih sadržaja.

Uz pomoć nje moguće je priključiti se na brojne internet servise, tako da su korisnicima dostupni razni video-sadržaji, vesti, društvene mreže, dok je Skajp jedan od najvažnijih servisa koji se nalazi na Iksboksu. Podešavanje je takvo da korisnici ne moraju da menjaju kanal kako bi pristupili TV programu ili igrama, već se sve radi preko jednog interfejsa.

Najveća zamerka ovoj konzoli je bila cena, koja je za oko 100 evra skuplja u odnosu na PS4, ali treba uzeti u obzir da uz Iksboks dobijate i Kinekt kontrolor. Nova generacija ovog dodatka omogućava mnogo preciznije upravljanje igrama i ostalim sadržajima. Sada korisnici osim pokretima, mogu da “razgovaraju” sa konzolom i da glasom pokreću određene servise.

Konzola već sada ima veliki broj novih naslova, i to sa ekskluzivnim pravima, tako da su neke od njih dostupne isključivo za Iksboks.

Brzina je na serverima

Mnogi su zamerili Majkrosoftu što Iksboks zahteva konstatnu vezu sa internetom kako bi mogao da funkcioniše na pravilan način, ali je ova kompanija želela da maksimalno iskoristiti 700 miliona dolara uloženih u preko 300.000 servera. Oni rasterećuju konzolu i pojačavaju joj performanse.

Specifikacije

  • Optika: Blu-rej OS: Ikboks OS, Vindouz kernel
  • Procesor: AMD 8 jezgara APU 1,75 GHz HDD: 500 GB RAM: 8 GB DDR3 (5 GB je namenjeno za igre)
  • Grafika: 853 MHz AMD Radeon GCN arhitektura
  • Cena: Oko 600 evra

Brzo povezivanje

Još jedan detalj će sigurno privući veliki broj korisnika. Svako ko poseduje pametni uređaj poput telefona i tableta moći će lako da poveže svoj uređaj sa konzolom i koristi ga kao dodatni upravljač.

Blic

Pogledajte još