Drastično porastao broj maloletnika sa HIV-om

Više od dva miliona adolescenata u dobi od 10 do 19 godina živi sa HIV virusom", što je 33 odstvo više u odnosu na 2001. godinu, navela je SZO, preneo je AFP.

"Mnogi ne dobijaju pomoć i podršku neophodnu da bi ostali u dobrom zdravstvenom stanju i sprečili prenošenje bolesti. Pored toga, nekoliko miliona drugih maloletnika rizikuje da bude zaraženo", upozoreno je u saopštenju.

U podsaharskoj Africi, najugroženijem regionu sveta, većina zaraženih virusom su devojke koje su imale nezaštićen polni odnos ili su bile prisiljene na njega, navodi SZO.

Pored toga, mnogi od njih koji su rođeni s virusom ili su inficirani njime na porođaju u podsaharskoj Africi, sada postaju adolescenti.

U međuvremenu, u Aziji su mladi korisnici droge najteže pogođeni.

SZO je saopštila da je, zbog nedostatka odgovarajućih programa za mlade, u toj populaciji broj umrlih u vezi sa sidom porastao za 50 odsto u periodu od 2005. do 2012. godine.

Godine 2005. od side je umrlo 70.000 adolescenata, a sedam godina kasnije taj broj je iznosio 104.000.

Gledajući ukupno, 2005. godine je najviše ljudi umrlo u svetu od side - 2,3 miliona, a taj broj prošle godine iznosio je 1,6 miliona.

Šef HIV programa u UNICEF-u Krejg Mekklari, rekao je da su najugroženije maloletničke kategorije "maloletnice, mladi muškarci koji imaju homoseksualne odnose, zatim oni koji ubrizgavaju drogu preko injekcija ili su prisiljeni na polno opštenje".

Prema njegovim rečima, sedmina ukupnog broja novozaraženih HIV virusom zarazila se dok su bili u maloletničkoj dobi.

SZO je objavila ove podatke uoči Svetskog dana borbe protiv side 1. decembra.

Izvor: B92

Pogledajte još