Vlada prodaje Galeniku i Politiku

Na osnovu te odluke biće objavljeni tenderi za prodaju državnog udela u te dve kompanije.
Država je 85 odsto vlasnik "Galenike", a u "Politici" AD direktno ima udeo od 31 odsto, u vlasništvu Akcionarskog fonda je 21 odsto kapitala, a PIO fonda četiri odsto.

Za kupovinu "Galenike" bila je zainteresovana američka kompanija Valiant (Valeant Pharmaceuticals North AmericaLlc, USA), ali je početom juna ove godine odustala od slanja pisma o namerama za strateško partnerstvo.

Po rečima predstavnika Ministarstva privrede Srbije, trenutno ima više od 10 investitora zainteresovanih za kupovinu "Galenike".

Firma "Ist medija grup", registrovana u Moskvi, prošle godine je kupila vlasnički udeo od 50 odsto od nemačkog izdavača VAC u preduzeću "Politika novine i magazini", a 50 odsto je ostalo u vlasništvu "Politike" AD.

Ministar privrede Saša Radulović, izjavio je da ove dve kompanije neće biti privatizovane bud zašto

Novaković: Plan za 'Galeniku' iduće nedelje

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Galenike" Živomir Novaković rekao je da očekuje da će već sledeće nedelje resorno ministarstvo izneti plan rešavanja problema u tom preduzeću.

Novaković je u izjavi za Tanjug rekao da je rukovodstvo "Galenike" pre nekoliko dana dostavilo kompletiranu ličnu kartu poslovanja preduzeća resornom ministarstvu i dodao da očekuje da će na osnovu toga Vlada iznet konkretan plan mera.

On je podsetio da je Poreska uprava pre skoro dva meseca blokirala račun tog preduzeća i da to predstavlja problem u poslovanju.

Sindikati "Galenike" razgovarali su krajem oktobra s predstavnicima Ministarstva privrede kada su dobili uveravanja da se vode pregovori sa bankama i poveriocima kako bi se omogućio nesmetani rad kompanije, bez blokade računa po osnovu dospelih potraživanja.

U zajedničkom saopštenju Sindikata Nezavisnost i Samostalnog sindikata "Galenike" tada je navedeno da je predstavnicima sindikata rečeno da će ministarstvo i Vlada pomoći oporavak "Galenike" a.d. i povećanje proizvodnje u što većem obimu, s obzirom na značaj lekova te kuće za ukupan zdravstveni sistem.

Tada je saopšteno i da kada se proizvodnja vrati u normalne okvire, koji odgovaraju kapacitetima i potencijalima, i "Galenika" stavi na zdrave noge, Vlada Srbije će doneti odluku da li će, sa kim i kada sklapati ugovore o strateškom partnerstvu, ili o promeni vlasničke strukture.

U "Galenici" je ranije rečeno da im je račun blokiran za 80 miliona dinara, da je obim proizvodnje smanjen zbog toga, kao i ugroženo funkcionisanje kompanije.

Zoran Pantelić iz Sindikata Galenike kaže da će se i radnici aktivno uključiti u proces privatizacije.
"Ono na čemu će sindikati insistirati je da se izradi kvalitetan socijalni program i kolektivni ugovor i da oni kao takvi moraju da udju u kupoprodajni ugovor. Mi se nadamo da ce kupac biti iz farmaceutske branše sa industrijskom kulturom u proizvodnji lekova ali naravno odluka je na Vladi", objašnjava on.

Pre nekoliko dana podignuta je optužnica kojom je obuhvaćeno deset osoba optuženih za zloupotrebe u Galenici.

Prema rečima direktora policije, utvrđeno je da je kompanija oštećena za oko 12 miliona evra, ali će se, kako je rekao, istragom doći i do veće sume.

Inače, Galenika je bila prva srpska firma koja je privatizovana 1991. godine prodajom 49 odsto vlasništva američkom biznismenu Milanu Paniću i ICN za 50 miliona dolara.

Posle višegodišnjeg spora pred Međunarodnom arbitražom u Parizu, fabrika je vraćena Srbiji, a ICN-u je isplaćen ulog.


B92

Pogledajte još