10 korisnih saveta za svaku kuću

1. Sirće je odlična zamena za mnoge proizvode za čišćenje. Može da vam posluži kao sredstvo za brzo čišćenje, a ujedno i sredstvo za dezinfekciju (ne brinite zbog mirisa, jer ono brzo ispari i ne ostavlja iza sebe neprijatne tragove). Takođe odbija i nekoliko vrsta insekata.

2. Presoljeno jelo u toku kuvanja možete ublažiti tako što ćete u njega ubaciti ceo oguljen krompir, koji će absorbovati većinu soli.

3. Pasta za zube je odlično sredstvo za poliranje srebra. Pokvasite srebrni predmet, zatim dodajte malu količinu paste za zube (mora da sadrži fluorid) i utrljajte u predmet dok je još mokar. Kada pasta poprimi gotovo crnu boju, ostavite predmet 2 minuta i zatim ga operite. Ukoliko treba, ponovite proces. Osušite predmet mekanim platnom (lanena krpa ili nešto slično).

4. Belu kredu ubacite u kutiju sa nakitom. Kreda će pokupiti svu vlagu, zbog koje vaš nakit inače poprimi tamnu boju.

5. Soda bikarbona je najjeftinije sredstvo koje će ukolniti neprijatne mirise iz vašeg frižidera, veša, obuće…

6. Soc (ostatak od kafe) može da posluži kao đubrivo i pesticid. Sve što treba da učinite, je da pospete malo oko biljke. Nije preporučeno da se koristi na biljkama koje se nalaze u kući (saksije) već samo u bašti. Takođe, ukoliko želite da oterate mrave ili puževe, pospite malo soca na mesto gde ih ima najviše.

7. Detrdžent za pranje suđa
– najjeftiniji je jednako dobar kao i najskuplji. Budući da većina bakterija ne može da podnese surfaktante, ne obraćajte pažnju na skupe koji se hvale da su antibakterijski.

8. Klijanje kromira možete zaustaviti tako što ćete ubaciti jabuku u vrećicu sa krompirom.

9. Kopirajte račun: Ukoliko ste kupili neki skup predmet, a račun ste dobili na sjajnom (masnom) papiru, napravite fotokopiju istog. Mastilo na masnom papiru izbledi vremenom, a taj proces može i da se ubrza ukoliko je račun izložen toploti ili trenju.

10. Beli luk ostavlja neprijatne mirise, ali i za to postoji rešenje: uklonite miris belog luka sa ruku trljanjem kašike od nerđajućeg čelika pod tekućom vodom.

Izvor: Pixelizam

Pogledajte još