Vukčević: Presude Tribunala dosta uticale na region i pravosuđe

On je istakao da je veliki uticaj Haškog tribunala na zbivanja u regionu.

Prema njegovim rečima, najveća uloga Haškog tribunala bila je zo što je 1993. godine, kada je osnovan, pokazao onima koji su bili na čelu "zahuktalih mašinerija smrti" na ovim prostorima, misleći na tadašnje predsednike država Slobodana Miloševića, Franju Tuđmana i Aliju Izetbegovića, da će jednog dana eventualno odgovarati za ono što su učinili.

"To je najveća uloga Haškog tribunala, jer pravosuđa u regionu nisu bila u stanju tada bilo koga da procesuiraju. Nakon toga počinje aktiviranje, buđenje pravosuđa u regionu, koja pokušavaju da procesuiraju i privedu pravdi sve one koji su izvršili krivična dela ratnih zločina"
, rekao je Vukčević.

On je istakao da su glavni izazovi sa kojima se sreću tužilaštva, odnosno pravosuđa u regionu, krivična dela koja su izvršena davno, dvadesetak godina pre nego što je došlo do procesuiranja.

"Radi se o krivičnim delima gde je obično vrlo malo dokaza, uglavnom se to svodi na svedočenja ljudi koji su bili očevici i u rodbinskim odnosima su sa žrtvama. Tu je izazov sprovesti krivični postupak"
, rekao je Vukčević.

Otkako je počela intenzivnija saradnja između Hrvatske i Srbije, a sada i između Bosne i Srbije, dolazi do mnogo boljih rezultata, kazao je Vukčević i ocenio da je to pravi put ka završetku tog posla.


Blic

Pogledajte još