Hrvatsku očekuju ozbiljni problemi sa EU zbog ćirilice

Diplomate u Briselu kažu da je Šimunićev ispad na Maksimiru "pitanje zakona i krivično delo koje nema veze s politikom", piše Jutarnji list.

"Takvih ispada ima i drugde. Drago nam je što je u Hrvatskoj već poduzeta zakonska mera protiv tog fudbalera", rekao je za Jutarnji zvaničnik EU.

Ipak, diplomate su upozorile na ozbiljan problem koji Hrvatska može da ima u budućnosti, a reč je o skupljanju potpisa za referendum o ćirilici, navodi se na portalu zagrebačkog dnevnika.

"Prođe li ta inicijativa i taj referendum, očekujte ozbiljne probleme s EU. Tada će se s vama ponovno morati baviti gospođa Vivijen Reding (poverenica za pravosuđe) jer je Zakon o zaštiti i unapređenju prava manjina bio uslov da Hrvatska uopšte uđe u Uniju i sada se taj zakon ne može menjati".

Iz Komisije su poručili da oni ne mogu odgovarati na hipotetička pitanja jer u tom bi slučaju morali najprije utvrditi postoji li povreda zakona EU.

U vezi sa Šimunićevim ispadom, reagovao je pre nekoliko dana i poverenik Veća Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks. "Tražim od Hrvatske da odlučno osudi nacistički pozdrav igrača nacionalnog tima", napisao je na Tviteru.

Diplomate EU kažu da, prema izveštajima koje dobijaju od svojih kolega u Zagrebu, "situacija u Hrvatskoj nije ugodna".

Navodno je danas potpredsednica Vlade Vesna Pusić imala sastanak s ambasadorima država EU na kojem ih je upoznala sa stavovima Vlade o svim novim događajima, prenosi Jutarnji.hr.

Pogledajte još