Mirjana Karanović: Tek sad sebe smatram uspešnom

Naša poznata glumica i dekanka Akademije umetnosti rekla je da na njenom putu ka uspehu nikad nije bila svesna koliko vredi.

"Sada kada imam ovoliko godina, ja znam da vredim, ali trebalo mi je jako puno vremena da pristanem na to da sam ja uspela. Uvek sam mislila da je to nekakva slučajnost i mislim da se to dešava mnogim ženama", iskrena je Karanović.

Ona je objasnila kako je skoro osvestila i svoju strašno veliku želju da pobeđuje, da bude u nečemu prva, jer ranije to sebi nije smela ni da prizna zbog straha od neuspeha.

"Ono što je prisutno kod mene, a što mislim da važi i za druge žene je konstantna sumnja u sopstvene moći, u sopstvene potencijale", rekla je glimica.

Pomenula je da žene vrlo često odustaju od uspeha zato što podležu ne spoljašnjim, već i unutrašnjim pritiscima.

"Mnogo puta sam pomislila da ne mogu više, da moram da se sklomim, jer sve doživljavam previše emotivno. Mi žene se previše vezujemo i zato nam je svako putovanje prepuno zamki, razočarenja, neispunjenih očekivanja, lomova, koje moramo da prevaziđemo da bi stigle do uspeha"
, kaže glumica Karanović i naglašava: "Imam preko 50 godina, i tek sada, sa toliko godina, ja sam stekla samopouzdanje".

Mirjana Karanović je konstatovala kako se često pita da li je njeno samopozdanje stiglo kasno, ali i da je svesna kako je to ranije bilo nemoguće zbog načina na koji je vaspitavana i zbog društva u kakvom je živela i u kakvom još uvek živi.

"Pre samo 50 godina, žene su morale da pišu molbu kako bi prekinule trudnoću, nisu imale slobodu nad sopstvenim telom. Ja sam već bila velika i moja majka je ostala u drugom stanju a moj otac je morao da piše molbu da ona prekine trudnoću, to nikad neću zaboraviti", seća se ona.

Ona je priznala kako su sve nagrade koje dobila za nju bile samo "tablete sreće" koje su je činile srećnom samo na par dana ili par sati.

"Moje nagrade nisu moji uspesi, moj uspeh je to da ja sebe sad smatram uspešnom. Mislim da sam ja zapravo bila najveća prepreka samoj sebi, da je majka u meni, moja baba u meni bila moja najveća prepreka. Mislim da ženama nije lako jer moraju da premoste čitave generacije žena u sebi, da ih nekako pobede", zaključuje ona.

Pogledajte još