Svaka opština u Srbiji treba da skući deset azilanata

Čučković je takođe rekao da je uhvaćeno lice koje je podmetnulo požar u jednoj od baraka gde su azilanti iz Avganistana, Pakistana i Sirije trebalo da budu smešteni. Vatra je izbila u ponoć i izgorela je jedna četvrtina objekta od 120 -130 kvadratnih metara.

Lice koje je podmetnulo požar uhvaćeno je i procesuirano od MUP-a i tužilaštva, koji će utvrditi i uzrok paljenja, rekao je Čučković u Jutarnjem programu TV Pink.

Čučković je rekao da je radi rešavanja pitanja smeštaja azilanata, potreban dogovor da se odrede lokacije u celoj zemlji u svih 170 opština.

- Svaki od predsednika opština trebalo bi da skući pet do deset ljudi, jer se oni ne mogu getoizirati, a svi smeštajni kapaciteti trebalo bi da budu po najvišim standardima - rekao je Čučković.

Čučković je ocenio da nije bilo sluha za rešavanje pitanja smeštaja azilanata, da je za to odgovoran Komesarijat za izbegla i raseljena lica i upitao zašto ono nije rešavano još u maju, kada je bilo lepo vreme.

On je zatražio da vlada razreši komesara za izbeglice Vladimira Cucića i da na njegovo mesto bude postavljen novi mlad komesar, koji bi obišao sve opštine radi formiranja sabirnih centara.

Izvršni direktor Centra za tražioce azila Radoš Đurović je, gostujući u istoj emisiji, rekao da je bilo neophodno proširiti smeštajne kapacitete za nevoljnike, kojima bi država morala da pomogne.

- Mora da postoji strategija za rešavanje ovakvih problema, jer jedan centar u jednom mestu nije rešenje, nego mora da postoji više manjih centara - ocenio je Đurović.

On je naveo da je 4.000 ljudi ušlo u zemlju i zatražilo azil, a da je kapacitet centara za azil ograničen na samo 250 mesta.

Meštani sela Ušće juče su blokirali raskrsnicu puta nadomak Termoelektrane (TE) "Nikola Tesla" nedaleko od Obrenovca ne dozvoljavajući da grupa azilanata bude smeštena u barakama u tom mestu, a barake su sinoć i zapaljene.

Meštani sela Ušće smatraju da će boravak grupe azilanata iz Avganistana, Pakistana i drugih država u tom mestu ugroziti bezbednost njihovih porodica i njihove dece.

izvor: Blic

Pogledajte još