Prevara: Gazde firmi namerno odlaze u bankrot

Prodavac nameštaja iz Raške oblasti isporučio je robu vrednu šest miliona dinara firmi iz Novog Sada, ali novac nikada nije dobio. Kada je pozvao kupca, saznao je da je firma otišla u stečaj, a vlasnik je otvorio novo preduzeće i pokušao da se nagodi. Ponudio mu je da isplati dva miliona duga, a da mu proizvođač isporuči novu turu robe na ime novootvorene firme?!

Ovo je samo jedan od slučajeva poslovanja preduzeća koja se zaduže preko svake mere, novac sa računa prebace na bliske osobe, a onda firmu gurnu u stečaj i otvore jednu ili više novih. U ovoj prevari najviše gube poverioci, ali i država koja finansira rad stečajnih upravnika i ceo ovaj postupak.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić napominje da se tekstilci naročito žale zbog ovakvog manira poslovanja, jer im se dešavalo da pojedinci uzmu velike količine robe, onda proglase bankrot i nestanu.

"Ista osoba ili neko njoj blizak otvori tri i više preduzeća, zaduži ih i ode u stečaj, a onda osniva novu firmu, neopterećenu dugovima"
, objasnio je Rajić.

"Kod nas je ova zloupotreba česta, jer je dovoljno 50 evra za otvaranje firme, a niko ne proverava osobu koja započinje biznis. Pre dve godine, kada je zabeležen najveći pad u građevinarstvu, drastično se povećao broj novootvorenih firmi. Zanimljivo je da su vlasnici uglavnom bile žene i videlo se da je u pitanju zloupotreba. Privrednici koji su imali dugovanja otvarali su nove firme na ime supruge, sestre, rođake..."

Ministar privrede Saša Radulović kaže da je stečaj kod nas neretko prilika za prevaru. On je rekao da su najveći problemi - izvlačenje novca, prenošenje para na povezana lica i ogromna dugovanja prema poveriocima.

Kasni registar

"Država mora da uspostavi sistem po kom će biti prepoznatljiv svako ko ima dugovanja"
upozorava Rajić. On dodaje da se to vidi ukucavanjem matičnog broja i da svako zna da mora da izmiri svoje obaveze. Postojali su pokušaji da se napravi centralni registar, kao u evropskim zemljama. To se odlaže već četiri puta i konačno bi trebalo da počne da funkcioniše od januara.

Izvor: Novosti

Pogledajte još