Zagreb: Neće Trg maršala Tita

Razlog protesta je zato što to pitanje nije stavljeno na dnevni red skupštinske sednice.

Predstavnica građanske inicijative "Krug za trg" Maja Runje rekla je novinarima da su stranke levice nedavno na sednici Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova sprečile da preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg bude stavljeno na dnevni red sednice Skupštne Grada.

"Pripadamo porodicama koje su u komunizmu doživele bolne gubitke, teška iskustva", dodala je Runje.

Ona je rekla da je razočarana ponašanjem gradonačelnika Milana Bandića, bivšeg funkcionera Socijaldemokratske partije, koji je u predizbornoj kampanji tvrdio da je za promenu ako bude postignut konsenzus, a sada da će se pristupiti pokretanju referenduma što smatra "zavaravanjem gradonačelnikovih ljudi".

Članovi inicijative već šest godina traže preimenovanje jednog od najlepših zagrebačkih trgova koji nosi ime po doživotnom predsedniku bivše SFRJ, a najavili su da će se okupljati sve dok ime ne bude promenjeno.

Iako nije bilo na dnevnom redu, na insistiranje odbornika opozicione Hrvatske demokratske zajednice u skupštini se povela rasprava o preimenovanju Trga maršala Tita.

Gradonačelnik Milan Bandić izrazio je uverenje da referendum o promeni imena Trga maršala Tita u ovom trenutku ne bi prošao, a onima koji misle drugačije poručio je da počnu da prikupljaju potpise građana za referendum.

Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.