"Parking servis” skida novac sa računa građana

Čitateljki “Blica” J. N. je tako sa računa skinuto čak 80.000 dinara, iako nije, kako ističe, dobila nikakvo pismeno obaveštenje pre toga. Ona priznaje da “nije platila nekoliko kazni”, ali je ogorčena načinom na koji joj je uzet novac.

- U banci su mi rekli da mi je skinuto 80.000 dinara sa računa. Nisam mogla da verujem, pa sam tražila da provere ko je to uradio. Kazali su mi: Odeljenje za prinudnu naplatu Narodne banke u Kragujevcu po zahtevu “Parking servisa”. Kako su mi uzeli novac? Nisam dobila nikakav dokument iz suda - ističe ona. Slično su, kaže, prošli i njeni prijatelji.

Ne pomaže ni žalba sudu
U Prvom osnovnom sudu ističu da su brojni privatni izvršitelji angažovani da se “ujure dužnici komunalnih preduzeća”. „Po Zakonu o tajnosti podataka, ako sud ne nađe dužnika na prijavljenoj adresi, ostavlja mu se obaveštenje u sandučetu i na oglasnoj tabli suda. Ako dužnik ne reaguje za 30 dana, pristupa se izvršenju. I kada dužnik uloži prigovor, to ne odlaže taj postupak. To znači da će dužniku biti oduzet novac i ako se žali, a parnica bi se vodila posle - kažu u sudu.

- Jedan prijatelj vozi automobil na lizing, a pošto nije platio kaznu za parking, ona je prinudno naplaćena lizing kući. Ta kuća je platila kaznu, a njemu to naplatila sa kamatom. Poznajem i čoveka čijoj su firmi naložili da deo njegove plate izdvoji za kaznu. Neverovatno je da neko može tako da upadne na račun i digne novac! - revoltirana je naša sagovornica

U “Parking servisu” se pozivaju na zakon.

- Ako dužnik ne plati, onda smo obavezni da ostvarimo potraživanja koja vode imenovani izvršitelji po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju. Kad dostavimo papire izvršitelju, sve je u njegovoj nadležnosti - tvrde u tom preduzeću.

Međutim, u Prvom osnovnom sudu našli su dva postupka protiv J. N, ali tvrde da ni u jednom slučaju nije pokrenuto izvršenje o prinudnoj naplati. Naša čitateljka ističe da u izveštaju od banke piše da je prinudna naplata stigla na zahtev “Parking servisa”.

Advokat Jovica Stojaković objašnjava kako bi to trebalo da funkcioniše u praksi.

- “Parking servis” dostavi predlog o izvršenju na osnovu verodostojne isprave Prvom osnovnom sudu. To je u ovom slučaju neplaćena dnevna karta. Na osnovu nje, sud donosi rešenje o izvršenju i obaveštava dužnika. Ako dužnik ne podnese prigovor pet radnih dana po prijemu obaveštenja, odmah se izvršava prinudna naplata. Ako uloži žalbu, zakazuje se parnični postupak, sastaju se tužilac i tuženi i utvrđuje krivica. Odeljenje za prinudnu naplatu Narodne banke uzima novac sa računa po rešenju Prvog osnovnog suda - kaže on.

A šta ako dužnik ne dobije obaveštenje od suda?

- Ako sud ne nađe dužnika, trebalo bi da angažuje kurira da se raspita gde živi ili u policiji proveri njegovu adresu. Ali, i ako ga ne nađu, prinudna naplata nije urađena protivzakonito jer postoji verodostojna isprava na osnovu koje se to radi - priča Stojaković.

Izvor: Blic

Pogledajte još