Jezdinim advokatima sud plaća 3,5 miliona dinara

Ali, o troškovima Vasiljevićevih advokata i njihovih saradnika tek će odlučiti sudstvo. Od ukupnu sume od tri i po miliona dinara zbraja se i milion dinara koliko traži advokat Milorada Vukotića, kome je suđeno u odsustvu.

Tužba za pritvor Jezdimir Vasiljević je posle izlaska iz pritvora najavio da će tužiti državu. On će za svaki dan proveden iza rešetaka tražiti 157.000 evra.

Jezdimir Vasiljević, protiv koga je postupak zastareo, najverovatnije neće moći da naplati odštetu zbog boravka u pritvoru. Država ne može da mu isplati odštetu jer je bežao iz zemlje.

Milan Antonijević, direktor Jukomovog Komiteta pravnika za ljudska prava, objašnjava za “Blic” da bi sud prilkom naknade o pritvoru Vasiljevića morao da ima u vidu da je bežao.

"Vasiljevićevo bekstvo govori da je postojao oprvadan opasnost od ponovnog bekstva. Da su na primer donete osuđujuće presude, a ne da je postupak zastareo, optuženi bi morali sami da plate advokate. Ovako je na teretu suda i budžeta
", objšnjava Antonijević.

On ukazuje da u Srbiji prostoje problem sa dužinom trjanju pritvoru i da je iz Evrope na to skretana pažnja.

Vasiljević je, inače, dva puta bežao iz zemlje. Prvi put 1993, nakon kraha štedionice, a potom i 2006. Gazda Jezda je 2000. uhapšen na beogradskom aerodromu, ali je nakon višegodišnjeg suđenja pobegao i 2006, pa mu je propalo i jemstvo od milion evra, odnosno vilu na Dedinju koju je za njega založio prijatelj. Država je, u međuvremenu, naložila prodaju kuće kako bi se naplatila jemstvo, ali taj postupak do danas nije sproveden, jer je Vasiljevićev prijatelj u meduvremenu preminuo i zbog kuće se vodi ostavinska rasprava.

Vasiljević je u Centralnom zatvoru u Beogradu bio ponovo od 26. marta 2010. kada je izručen Srbiji iz Holandije, u kojoj je godinu dana ranije uhapšen po srpskoj poternici. Pritvor mu je ukinut na dan kad je izrečena prvostepena presuda 20. februara 2013.

Izvor: Blic

Pogledajte još