Vatikan odbio da dostavi podatke o zlostavljanju dece

Odgovarajući na niz teških pitanja koje je postavio UN-ov Komitet za prava dece (CRC), Sveta stolica je saopštila da neće izneti informacije iz svoje interne istrage slučajeva zlostavljanja, ukoliko joj ne stigne zahtev neke države ili vlade za saradnju u sudskom postupku.

Odgovor Svete stolice, o kojoj će panel UN-a raspravljati u januaru 2014, sigurno će privući veliku pažnju javnosti, budući da Vatikan trenutno pokušava da se izbori sa finansijskim skandalima i zlostavljanjem dece, usled čega je okrnjen ugled Katoličke crkve u svetu.

Pitanja koja je panel uputio Vatikanu su imala za cilj da se proceni u kojoj meri je vrh crkve poštovao Konvenciju UN-a o pravima dece iz 1990. godine, koja garantuje sva ljudska prava deci, a koju je potpisala i Sveta stolica.

U odgovoru Vatikana se navodi da interni disciplinski postupci "nisu otvoreni za javnost kako bi se zaštitili svedoci, optuženi i integritet crkvenog postupka", ali se žrtve pozivaju da ih to ne obeshrabri od prijavljivanja zločina državnim vlastima.

Sveta stolica je dodala da je "duboko ožalošćena zbog seksualnog zlostavljanja" i naglasila da je promenila uslove za prijem kandidata u sveštenstvo, modernizovala Kanonsko pravo i zatražila od biskupa da na konferencijama osmisle smernice za borbu protiv zlostavljanja.

Vatikan je, medjutim, dodao da se ne može smatrati odgovornim za ponašanje institucija ili pojedinih katolika u svetu i istakao da lokalni biskupi imaju odgovornost da osiguraju bezbednost dece.

Izvor: Blic

Pogledajte još