Pomozimo Lazaru: Mladi sportista živi u šupi za drva bez grejanja

Somborac Milan Stepanović na svom fejsbuk profilu objavio je album sa fotografijama „Muke Lazareve'' u pokušaju da animira ljude dobre volje ne bi li mu pomogli, ko kako može. Uz album je napisao kratak tekst u kome opisuje muke ovog hrabrog mladog sportiste kome ni sve životne nedaće ne mogu da unište volju za životom i nadu u bolje sutra.

(old_image)

Ovo je Lazareva 'spavaća soba'/Foto: Fejsbuk/Milan Stepanović

Prenosimo vam njegov apel u celosti:

„Kada sam, pre dve i po godine, svojim tekstom u "Somborskim novinama" pokrenuo malu medijsku lavinu novinskih natpisa i TV emisija o našem sugrađanu, mladom i siromašnom maratoncu Lazaru Rišaru, na trenutak je izgledalo da se sreća i ljudska solidarnost konačno osmehuju ovom somborskom mladiću koga život nije mazio, a koji je 2011. g. napravio malo čudo istrčavši "Somborski maraton" (odnosno polumaraton od 21,1 km) bez dana treninga, u prastarim i probušenim cipelama i iznošenim farmerkama.

U međuvremenu, Lazar je istrčao preko 30 maratonskih trka i osvojio skoro isto toliko medalja, bilo za plasman, bilo za učešće u takmičenju. Od kolega maratonaca, koji su istinski i nesebično bili solidarni prema njemu, dobio je potrebnu opremu za trčanje, nastavio je prekinuto školovanje i dogurao do srednje škole, ali su brojna obećanja o pomoći somborskih institucija (pre svega Grada i Centra za socijalni rad) ostala samo mrtvo slovo na papiru. Lazareva osmočlana porodica i dalje živi u oronuloj jednosobnoj kućici (jedna soba, predsoblje i kuhinjica, bez kupatila) na Malom katoličkom groblju u Somboru, a Lazar, kao najstariji od dece, spava u šupi za drva, bez grejanja, na temperaturi koja se noću već uveliko spušta ispod nule. Pitao sam ga kako izdržava hladnoću, a on mi je odgovorio: "Uzmem ikonicu i molim se dok ne zaspim".

I danas ovaj 19-togodišnji mladić redovno trenira (svaki dan istrči po 10 do 20, a povremeno i do 40 km) i redovno učestvuje u svim trkama gde ga pozovu i povedu starije kolege iz somborskog ARK "Maraton". Uglavnom gladuje. I smrzava se. I na kraju da kažem, ma koliko zvučalo patetično: u današnjem našem okruženju, prepunom loših vibracija, čistije srce i vedriju dušu od Lazareve nisam susreo. (Lazarev telefon je 064 543 73 10, pa ko god može na bilo koji način da mu pomogne - toplom odećom, posteljinom i slično, može da mu se javi).''

Ljudi dobrog srca koji su u mogućnosti već su seorganizovali da Lazaru plate iznajmljivanje stana makar do proleća ili dok se ne nađe sistemsko rešenje za ovog mladog sportistu i njegovu porodicu. Na nama ostalima je da mu pomognemo kako i ako možemo.

Priču o Lazaru i fotografije možete pogledati ovde.

Priču o Lazarevom podvigu 2011. godine kada je istrčao maraton pročitajte ovde.
J.R.N.

Pogledajte još