Trikovi da smanjite apetit

Sa prvim hladnim jesenjim danima i tokom zime češće dolazimo u iskušenje da pojedemo razne kalorične i primamljive namirnice. Naravno, najteže je odoleti slatkišima. I rezultati naučnih istraživanja pokazuju da je zimi znatno teže pobediti želju za hranom nego u ostalim periodima godine.

Ali, čežnja za hranom nije isto što i glad koja dolazi postepeno, dok želju za komadićem čokolade ili parčetom omiljenog kolača osetimo iznenada. Uz to, kada je čovek gladan pojeo bi bilo šta, ali čezne samo za određenim jelom. Da biste pobedili tu iznenadnu potrebu za određenom vrstom hrane i sprečili stvaranje masnih naslaga i gomilanje kilograma, nutricionisti predlažu da se pridržavate nekoliko osnovnih pravila...

* Neka vam pri ruci uvek bude neka voćka, najbolje pomorandža ili mandarina, jer citrusi, po mišljenju stručnjaka, najbolje gase želju za hranom.

* Kada osetite ovakvu želju za hranom popijte čašu vode jer ponekad se radi samo o tome da je vašem organizmu neophodna tečnost, iako ne osećate žeđ.

* Operite zube, jer su naučnici dokazali da pranje zuba smanjuje želju za hranom.

Izvor: B92

Pogledajte još