Ekosan: Građanima dele otrov kao bombone

Iako u ovoj firmi to negiraju, reporteri “Blica” su u Ulici Paje Jovanovića zatekli i otrov i građane kojima je on nuđen. Radi se o jako otrovu koji lako može da bude zloupotrebljen i koji je opasan za životinje i ljude, posebno decu,a koji se sve češće nekontrolisano baca po gradu.

- Radnici u reflektujućim prslucima u kantama su nosili otrov u kesicama i nudili ga građanima, uz napomenu da paze kako rukuju njim jer je opasan. Bili smo začuđeni, jer ko njima može da garantuje da će neko taj otrov upotrebiti samo u svom dvorištu? Blizu su i Šumice, gde neretko neko sipa otrov truje pse - pričaju zabrinuti stanari ove ulice, navodeći da je većina odbila da uzme otrov.

U “Ekosanu” su potvrdili da se radi deratizacija na Zvezdari, ali ističu da “nema govora da se otrov u kesicama deli građanima”.

U Komunalnoj policiji upozoravaju da se svako samovoljno posipanje otrova krivični zakonikom tretira kao izazivanje opšte opasnosti.

U desetak poljoprivrednih apoteka uverili smo se da se za malo novca, bez ikakve potvrde i ograničenja može kupiti čitav dijapazon otrova opasnih po životinje, ali i za ljude.

U Ministarstvu poljoprivrede potvrđuju da sada nema ograničenja u vezi sa kupovinom ovakvih sredstava, a da će ona biti uvedena dogodine izmenama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja.

Otrovi za pacove koji se u većoj količini u poslednje vreme bacaju da bi se otrovali psi su jako opasni i za ljude, a posebno za decu.

Simptomi trovanja
Malaksalost, zamor, apatija i nesiguran hod. Najupadljiviji znaci trovanja su krvarenje različitog stepena u koži i sluzokožama spontano i na najmanji udar, zatim krvavo mokrenje, krvavi proliv, kao i simptomi koji su posledica krvarenja u mozgu i unutrašnjim organima.

Izvor: Blic

Pogledajte još