MOGU DA POSTANU OTROVNE: Zdrave namirnice čiju konzumaciju morate da ograničite

Tačno je da su jako zdrave, ali i sa njima morate biti jako oprezni, jer sve što je zdravo lako se može pretvoriti u otrov.

Umerenost je važna i kod zdravih namirnica, jer uvek postoji šansa da ćete konzumirati previše "dobrih stvari". Nezavisno od toga da li se radi o orašastim plodovima, ribi, lisnatom povrću ili žitaricama, bolje je da držite količine u "granicama normal.

"Zdrave namirnice" koje mogu postati opasne su:

Brazilski orah

Brazilski orah je poznat kao najbolji izvor selena, hemijskog elementa koji igra ključnu ulogu u reprodukciji, i da je veliki saveznik tela u borbi protiv raznih infekcija. Samo jedan brazilski oraščić može vam pružiti 90 miligrama selena, što je skoro dvostruko više od količine koja vam je potrebna svakog dana. Povremeno grickanje brazilskih oraha je u redu, al isvakodnevna konzumacija može vas izložiti riziku od trovanja selenom, a to može dovesti do opadanja kose, problema sa probavnim sistemom, neuroloških problema, vrtoglavice, pa čak i srčanih udara i zatajenja bubrega! Da biste izbegli moguće probleme, ograničite konzumaciju na par brazilskih oraščića nekoliko puta nedeljno.

Spanać, blitva

Ne treba napominjati da je svaka od ovih namirnica prava bomba hranjivih materija, a sadrže i velike količine oksalata, prirodnih sastojaka koji imaju ulogu probiotika i hrane dobre bakterija koje se nalaze u crevima. Međutim, ako ste skloni bubrežniom kamencu, konzumacija hrane bogate oksalatima može samo pogoršati vaše stanje, budući da će bubrezima biti teško da filtriraju ove sastojke. U tom slučaju bi najbolje bilo da izbegavate namirnice bogate oksalatima, ili da konzumirate alternative kao što su kupus i karfiol.

Tuna iz konzerve

Tuna iz konzerve je pristupačna, praktična i bogata proteinima i važnim omega-3 masnim kiselinama. Međutim, u njoj se može pronaći i nešto žive, koja može oštetiti nervni sistem kod male dece i sprečiti pravilan razvoj mozga. U većim količinama živa može biti opasna i za odrasle, ali stručnjaci još uvek nisu sigurni koliko konzervi tune bi trebali da pojedete da bi se simptomi (ukočenost, problemi s vidom i pamćenjem) pojavili.

Crveno meso, ostrige, beli pasulj

Sve ove namirnice su odličan izvor gvožđa, a ono igra ključnu ulogu u dostavljanju kiseonika u mišiće. I dok vas manjak gvožđa može učiniti slabima i umornima, prevelike količine gvožđa mogu dovesti do zatajenja jetre! Međutim, većina ljudi se bori s manjkom ovog minerala u organizmu stoga je predoziranje gvožđem retka pojava, pogotovo ako vam je hrana jedini izvor gvožđa. Ako uzimate dodatke ishrani (u kojima se nalazi i gvožđe) dobro bi bilo da se posavetujete s nutricionistom kako biste uravnotežili svoju ishranu i dodatke koje eventualno uzimate.

Smeđi pirinač

Složeni (zdravi) ugljeni hidrati su sinonim za zdravu ishranu, ali pirinač je dobar u spsorpciji arsena, hemijkog elementa koji se prirodno pojavljuje u zemlji i vodi. Smeđi pirinač upija još i više ovog teškog metala nego što je to slučaj sa rafiniranim pirinčom. Arsen je poznat kao kancerogen, ali stručnjaci se slažu da zbog toga ne morate potpuno izbaciti smeđ pirinač iz svoje ishrane. Umesto toga konzumirajte ga povremeno, a u svoju ishranu ubacite i ostale žitarice.

Izvor: Telegraf.rs/finirecepti.net.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još