Orijentalno venčanje: Priča koja seća na prošla vremena (FOTO)

Prenosimo vam deo teksta sa bloga "Jedan frajer i bidermajer":

Onog trena kada sam spazila fotografije sa ovog venčanja, bilo mi je jasno da se radi o posebnoj vrsti originalnosti i idejama koje nije tako lako realizovati. Većina mladenaca danas beži od svojih običaja i tradicije, verovatno njima prezasićena. Ali Eli i Semir su odlučili da ih modernizuju i iznesu u jednom novom duhu sadašnjice. Odmah sam kontaktirala Eli jer sam umirala od želje da saznam kakvo je značenje svih tih običaja i kako su se njih dvoje odlučili na jedno moderno islamsko venčanje. Zatekla sam je u Londonu i jedva dočekala da mi ispriča pojedinosti koje se tiču ovako neobičnog venčanja.

Trudila sam se da što manje menjam autentični govor ove divne mlade dubrovačko-crnogorskog podrijetla, kako bi vas moderna Šeherezada, kao što je i mene, opila i uvukla u orijentalnu priču.

(old_image)

Neću vam mnogo odvlačiti pažnju, uživajte u opisima mlade koja je prošla mnogo sveta, uzela od njega šta joj paše i unela u njega svoje korene.

Kako ste se vas dvoje upoznali i zašto ste odlučili da vaše venčanje bude baš u Rožajima?

"Upoznali smo se preko zajedničkog društva prije dvije godine u Rožajama. Odlučili smo se napravit vjenčanje u Rožajama jer to je rodno mjesto naših očeva, mjesto gdje smo se upoznali i zaljubili, mjesto koje je posebno baš zbog svog prirodnog bogatstva."

(old_image)

Kakav ste koncept zamislili? Jeste li imali jasnu predstavu kako želite da vaše venčanje izgleda?

"To je bila organizacija koja je trajala skoro godinu dana. Od razmišljanja o lokaciji do selekcije svih detalja. A ideje su se stvarale putem... Nismo imali sve jasno spočetka, ali jasno nam je bilo da želimo organizirati nešto posebno i iznenađujuće za naše društvo i cijeli region. Oboje smo se u životu stalno trudili ka najvišim vrhovima, tako da smo tu istu motivaciju primjenili i u ovom činu."

(old_image)

Kako ste došli na ideju da napravite moderno orijentalno venčanje?

"U stvari, naše vjenčanje je imalo 3 čina. Prvi čin je općinsko vjenčanje u malom krugu prijatelja i porodice u Beču koje je sljedilo jednim intimnim ručkom. Drugi dio je bio tradicionalno vjenčanje u džamiji u bošnjačkim i arapskim nošnjama sa širim krugom familije i prijatelja, a treći dio je bio velika fešta sa 500 ljudi!

(old_image)

Imali smo oboje puno ideja i želja tako da nismo sve uspjeli uklopiti u jedan dan, i tako smo se odlučili napravit 3 veselja... Zašto ne?! Duže smo se družili, zabavljali i uživali u tim najljepšim trenucima života.

Želili smo ubaciti dosta naših bošnjačkih tradicija, kao i modernih običaja sa raznih strana svijeta."

Foto: Nikola Radulović

Pročitajte nastavak priče o ovom lepom venčanju pročitajte na blogu Jedan frajer i bidermajer.

Pogledajte još