Ružić: Datum pregovora će se znati do 17. decembra

On je takođe, u izjavi za Novosti, najavio da će sve biti poznato najkasnije 17. decembra, posle sastanka evropskih šefova diplomatije.

Prema njegovim rečima, ukoliko se tada ne odluči da pregovori startuju tri dana kasnije (20. decembra), onda će početi, najverovatnije, 21. januara naredne godine.

Ružić je za današnje 'Novosti' objasnio da se mnoge države u EU zalažu da prvi zvanični susret bude 20. decembra i podsetio da je to bio jedan od zaključaka poslednjeg samita Italije i Francuske.

Ružić je naveo da niko do detalja ne zna kako će pregovarački okvir tačno izgledati, pošto taj proces, kako je rekao, ima jednu krucijalnu specifičnost - prati ga normalizacija odnosa sa Prištinom.

"Ta dva procesa zapravo su isprepletena i praktično će ojačavati jedan drugi. Na koji način će se tretirati pitanja u vezi sa za KiM, najbolje ćemo videti u praksi", rekao je Ružić.

Srbiji ništa neće visiti nad glavom ''što već ne znamo", rekao je Ružić i dodao da je poznato da će konstantno "na stolu" biti i tema odnosa Beograda i Prištine.

Odnos Beograda i Prištine ne treba sagledavati u kategorijama uslovljavanja, jer Srbija i EU imaju partnerski odnos. ''Ne postoje nikakvi zahtevi, već samo proaktivni odnos Vlade u vezi sa relaksiranjem dugogodišnjih tenzija na Kosovu. I lokalni izbori su, zapravo, prvi iskorak u tom pravcu. Ali, važne su i teme formiranja mreže sudova, carnine i naše integracije u kosovsku policijsku službu, kao i krucijalna zaštita prava Srba formiranjem ZSO", naveo je Ružić.

Govoreći o izborima u prestonici i vanrednim izborima u celoj zemlji, Ružić je najavio da će Beogradjani novu vlast birati, najverovatnije, u martu naredne godine, a da je i dalje otvoreno pitanje istovremenog održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Na pitanje kako bi se održavanje izbora odrazilo na pregovarački proces sa EU, Ružić je istakao da bi Srbija "izgubila šest meseci tokom izborne kampanje" i možda propustila "zgodan trenutak kada Unijom predsedavaju prijatelji Srbije".

Ružić ne vidi šta bi moglo da dovede do turbuletnih situacija na domaćoj političkoj sceni, a ništa loše ne vidi u tome što "najjača partija (SNS) priča sa opozicijom". "Dobro je što, kao najjača stranka, pričaju sa opozicijom, ali u tome ne vidim želju da promene partnera. Bar ne SPS. Kada se formira vladajuća koalicija, to se radi na programskim načelima i zajedničkom imenitelju politika. Gradjani su ti koji najbolje mogu da procene koliko su stranke sa kojima SNS razgovara srodne", rekao je Ružić.

Novosti, B92

Pogledajte još