NSA: Praćenje telefona je zakonito

Oni dodaju da je praćenje telefona u skladu sa predsedničkim naređenjem kojim su regulisane sve aktivnosti američke vlade u oblasti špijunaže.

NSA je saopštila danas da ne prati svaki strani telefon ili poziv, i da preduzima mere kako da limitira broj podataka koji se prikupljaju.

List "Vašington post" objavio je ove sedmice da NSA svakodnevno prati lokacije gotovo pet milijardi mobilnih telefona u svetu (uključujući i neke u SAD), pozivajući se na informacije koje je objavio bivši američki obaveštajac Edvard Snouden.

Predstavnica NSA Veni Vajns je rekla da je ta praksa u skladu sa zakonom i to na osnovu naređenja Bele kuće koja rukovodi američku špijunažu, i to naređenje je poznato kao predsedničko Izvršno naređenje 12333.

"Vašington post" je objavio da NSA "prikupljajući podatke sa svetskih mreža mobilne telefonije nenamerno prikuplja i podatke o lokaciji najmanje nekoliko stotina miliona mobilnih telefona u svetu", prenela je agencija AP.

To znači da NSA može pomoću programa "Ko-traveler" da prati kretanje gotovo bilo kojeg mobilnog telefona bilo gde u svetu i da izradi mape odnosa između korisnika na osnovu toga gde se kreću njihovi telefoni, objavio je "Vašington post".

List navodi da se izveštaj zasniva na podacima koje im je dostavio Snouden, ali se u tekstu citiraju i anonimni zvaničnici NSA, koji su dali neka objašnjenja o funkcionisanju programa, a naveli su i da izjave daju uz odobrenje agencije.

B92

Pogledajte još