Azilanti stigli u Sjenicu

Radi se o više od 100 ljudi, najviše iz Sirije i Avganistana.

Mnogi od njih prve hladne dane dočekali su u šumama i obijenim i iznajmljenim vikendicama oko Bogovađe, da bi im potom u Vračevićima bio obezbeđen privremeni smeštaj. Meštani Bogovađe i Vračevića takođe su u više navrata protestovali zbog njihovog prisustva u tim mestima.

Vlada Srbije je zatim donela odluku da azilante privremeno smesti u radničke barake u Obrenovcu, što je dovelo do protesta meštana tog kraja. Oni su ceo jedan dan blokirali put kod Tetmoelektrane. Predsednik opštine Obrenovac izjavio je tada da bi bilo dovoljno i pet sekundi da neadekvatno lice bude u blizini TE i da upropasti čitav energetski sistem zemlje.

Zaštitnik građana Saša Janković je ranije, gostujući u vestima B92, podsetio da je država dužna da azilantima obezbedi human smeštaj i da se radi o ljudima koji sa sobom nose jad i bedu. On je ocenio da ih niko ne želi u svom komšiluku, a da to ne bi trebalo tako da bude.

"Država je dužna da obezbedi azilantima razuman i human smeštaj i nemam razumevanja za rasistička i druga slična razmišljanja", rekao je tada zaštitnik građana.

Izvor: B92

Pogledajte još