Milo Đukanović u poseti Srbiji

Očekuju ga susreti sa predsednikom Nikolićem, premijerom Dačićem i potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Sa premijerom Đukanovićem u posetu Srbiji dolaze i ministri ekonomije i održivog razvoja i turizma - Vladimir Kavarić i Branimir Gvozdenović.

Tokom zvanične posete Đukanovića Srbiji može se očekivati konkretizacija nekih rešenja od interesa za građane obe zemlje, dogovorenih prilikom septembarske posete Dačića Podgorici.

Đukanović je poslednji put bio u Beogradu pre 10 godina, na sahrani premijera Zorana Đinđića.

Odnosi Srbije i Crne Gore ponovo su na uzlaznoj putanji. Nova politička garnitura u Srbiji "opustila" je atmosferu između Beograda i Podgorice nakon 2006. godine kada Vojislav Koštunica Crnogorcima nije čestitao državnost i 2008. godine - kada je ta zemlja priznala Kosovo, a Srbija proterala ambasadora Vlade u Podgorici.

Srbija i Crna Gora su nakon otopljavanja odnosa počele da razmatraju načine da podrže, za obe države već vrlo važnu ekonomsku saradnju, a zajednički će iz evropskih fondova tražiti novac za puteve i pruge. Ipak, tu su i teška politička pitanja.

Uoči dolaska u Beograd, Milo Đukanović je izjavio da su crnogorsko-srpski odnosi "bratski", a da je istorija potvrdila da su "najviše bratski kada su utemeljeni na interesima".

On je u autorskom tekstu za NIN podsetio da je Crna Gora već u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji, a da će Srbija vrlo brzo otpočeti s tim procesom.

Saradnja koju već ostvarujemo na tom poslu doprinosi jačanju poverenja i naših ukupnih odnosa“, smatra Đukanović.

On je dodao da u Beograd dolazio sa pomućenim osećanjima.

Ne mogu da zaboravim Zorana Đinđića i njegovu sahranu kao povod za jedan od mojih poslednjih boravaka tamo, niti da sakrijem zadovoljstvo što današnja vlast u Srbiji istrajava na njegovoj evropskoj viziji“, napomenuo je Đukanović.

On je dodao da nijedan potez Crne Gore nije bio uperen protiv Srbije i Srba, ma gde živeli, niti će se to ikada desiti.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Beograd želi da ima najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom.

On je ocenio da u odnosima Srbije i Crne Gore sledi period dobrih odnosa, dodajući da će zvanicni Beograd uraditi sve da saradnja dve države bude za primer u regionu.

"Hoćemo najbolje moguće odnose, odnosno da takvi budu i u budućnosti. Hoćemo da svi znaju koliko je nama u Srbiji važna Crna Gora i da svi u Crnoj Gori znaju koliko je Srbija njima važna”
, kazao je Vučić.

On je Televiziji Crne Gore rekao da će zvanični Beograd sarađivati sa crnogorskim vlastima u interesu boljitka obe države.

"Da li je naš cilj dobar odnos sa Crnom Gorom? Ja mislim da jeste i nikoga neću da lažem da nije. A ako već jeste, onda mi poštujemo legalno izabranu vlast u Crnoj Gori i razgovaraćemo sa njenim predstavnicima i tu nema ništa da se krije”, istakao je Vučić.

On je dodao da je legitimno to što ga zanima kako će da žive Srbija i Crna Gora, odnosno kako će da bolje žive građanina dve drzave.

“Ako mislite da Srbija i Crna Gora mogu da žive bolje tako što će jedni u klin, a drugi u ploču – onda niko neće imati boljitak”, naveo je prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Vučić je ocenio da je bilo potrebno prekinuti lošu nit u odnosima Srbije i Crne Gore.

"U Srbiji je ranije postojala neka vrsta ratne atmosfera prema svemu što je dolazilo iz Crne Gore, odnosno u svemu se videla kuhinja Podgorice, kao što se u Crnoj Gori u svemu videla kuhinja Beograda. I neka je samo deset odsto tačno od toga – opet je bilo previše, jer je samo kontaminiralo našu sadašnjost i budućnost . Mi smo rešili da to prekinemo", kazao je Vučić.

B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.