Ken Rasel gost filmskog festivala na Paliću

PALIĆ, 19. jula 2009. (Beta) - Britanski reditelj Ken Rasel posetio je u nedelju Palićki zoološki vrt, gde mu je najveću pažnju privukao majmun koji je imenjak glavnog junaka iz rediteljevog kultnog filma "Tomi" (1975).

Rasel, ovogodišnji dobitnik festivalske nagrade "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji, gost je 16. Festivala evropskog filma na Paliću.

Britanski reditelj je u subotu uveče, otvarajući palićki filmski festival, u šali rekao da je jedan od glavnih razloga zbog kojih je prihvatio poziv na tu manifestaciju bila želja da vidi delo japanskog reditelja Jušija Mašoa, odnosno majmuna - "autora" jednog od eksperimentalnih filmova koji se prikazuju u festivalskom programu "Mladi autori Evrope".

Govoreći o filmskoj umetnosti, osamdesetdvogodišnji Rasel je rekao da filmove snima u nameri da ljude prosvetli i da ih nasmeje i dodao da se nada da će snimiti, ali i pogledati još mnogo filmova. Rasel će na Paliću i Subotici boraviti do 21. jula, a u nedelju u 19 sati na sceni "Jadran" u Subotici biće prikazan njegov kultni film "Tomi" (1975), nakon čega će reditelj odgovarati na pitanja publike.

Pogledajte još