Petak 13.

Sujeverni kažu da na ovaj dan ne treba prolaziti ispod merdevina ili dopustiti da nam crna mačka pređe put. I u današnje vreme strahuje se od baksuznog broja pa u mnogim hotelima nema 13. sprata ili soba s brojem 13. Žitelji Firence ni u jednoj ulici nemaju broj 13 nego ga obeležavaju sa 12 i po.

Štaviše, petak 13. nije baksuzan samo po narodnom verovanju nego, izgleda, i naučnom pa je ovaj fenomen dobio i stručno ime - paraskevodekatrijafobija.

Ako pri samom pomenu na baksuzni datum osećate blagu napetost onda vam ova fobija nije strana - na taj dan dolazi do smanjenog obima trgovanja na svetskim berzama jer sujeverni ne žele da ulažu novac, a ima i onih koji taj dan i ne pomišljaju da odu na posao jer strahuju od ružnih stvari koje bi mogle da im se dese. I na kraju da podsetimo, kada su u Beograd došli prvi telefoni broj 13 niko nije želeo da uzme, pa je dodeljen beogradskoj klanici.

Verovanje sujevernih u baksuzluk ovog dana potiče još iz srednjeg veka, a direktno je vezano za petak, 13. oktobar 1307. godine, kada se u Francuskoj, po nalogu francuskog kralja Filipa Četvrtog, dogodila jedna od najvećih „čistki“ u istoriji. Kako bi se dokopao njihovog bogatstva, Filip je naredio da se svi templari u Francuskoj uhapse i zatvore i pobiju.

Isus je razapet u petak, posle večere na kojoj je 13. gost bio Juda, apostol koji je izdao Isusa, a i pre Svetog pisma, petkom su ljudi molili svoja božanstva za dobru žetvu, zdravlje i sreću, te se rad na taj dan smatrao prizivanjem nesreće. I stari Rimljani zazirali su od petka trinaestog, verujući da se dvanaest veštica baš petkom sastajalo sa nečastivim. Strah od broja 13 povezuje se i sa norveškim mitom o 12 bogova, koji su priredili večeru na koju je nepozvan upao Loki i naveo slepog boga tame Hodera, da ubije Baldera, boga veselja i zadovoljstva.

Kurir

Pogledajte još