U Srbiji na 44 lokacije 64 neeksplodirane bombe

Jovanović je naveo da nije reč o avio bombama iz Drugog svetskog rata, da se bombe nalaze u okolini Beograda, Novog Sada, Kraljeva, Niša, Užica i juga Srbije i da je Centar za razminiranje od 2002. godine do sada uklonio sedam bombi.

On je u Jutarnjem programu TV Pink istakao da su uklonjena neeksplodirana ubojna sredstva sa površine od oko 21 milion kvadratnih metara, što se uglavnom odnosi na NATO bombardovanje i lokaciju u okolini Paraćina, gde se dogodila eksplozija u vojnom skladištu.

Jovanović je istakao da nema preciznih podataka o tome koliko je neeksplodiranih bombi i raketa iz Drugog svetskog rata, jer se nije vodila precizna evidencija od 1941. do 1945. godine, ali da od ukupno bačenih svih ubojnih sredstava na Srbiju u to vreme “zaostane oko 10 odsto”.

Prema njegovim rečima, od tog broja treba oduzeti sve površine, bombe i rakete koje su uklonjene od 1941. godine do danas.

Srbija je u proteklom periodu uspela da ukloni sva takozvana klasična minska polja, a na jugu Srbije ostale su grupe mina, što će predstavljati posao u narednom periodu, kaže Jovanović.

Jovanović je rekao da avio bombe iz Drugog svetskog rata nisu samo ekskluziva Srbije, nego da se i druge zemlje suočavaju sa ovakvim problemima iz Drugog svetskog rata i da nema mesta prevelikoj panici.

On je dodao da su još 2007. i 2008. obavljena izviđanja na 12 lokacija na Savi i Dunavu, da postoje saznanja da se na tim lokacijama nalaze neeksplodirana ubojita sredstva, da su izrađeni projekti za njihovo uklanjanje i čeka se donator koji će to finansirati.

Izvor: Blic
Foto: Emil Vase

Pogledajte još