Zukorlić se povlači sa mesta glavnog muftije

On je ovu odluku saopštio javnosti juče na konferenciji za novinare u Novom Pazaru naglasivši da se tim činom oslobađa najteže i najčasnije funkcije koju je do sada obavljao.

"Obaveštavam javnost da neću biti kandidat na predstojećem izboru za predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Sa pozicije muftije sandžačkog nastaviću borbu za punu slobodu i prava pripadnika Islamske zajednice i drugih ljudi", rekao je Zukorlić.

On je istakao da se želi značajnije posvetiti bošnjačkom nacionalnom pokretu, a posebno Svetskom bošnjačkom kongresu i Bošnjačkoj akademiji nauka i umetnosti.

"Uveren sam da je Islamska zajednica postigla takvu zrelost da njena stabilnost i budućnost ne zavise o tome ko je na čelu Mešihata. Islamska zajednica ima nekoliko kvalitetnih ljudi koji je uspešno mogu predvoditi. Onaj ko bude izabran za predsednika Mešihata imaće moju punu podršku na putu očuvanja slobode, autonomnosti i jedinstva Islamske zajednice",
rekao je Zukorlić, koji se na konferenciji pojavio u pratnji Mevluda Dudića i Rešada Plojovića, za koje ovdašnja javnost veruje da su njegovi mogući naslednici.

Muftija kaže da su ovoj odluci prethodile konsultacije sa saradnicima, prijateljima i porodicom.

Prema Odluci Mešihata izbor predsednika biće održan 4. januara, a u narednih 10 dana odbori medžlisa i upravni organi ustanova i udruženja Islamske zajednice imaće mogućnost predlaganja kandidata.

Mešihat je imenovao petočlanu izbornu komisiju koja će organizovati i sprovesti proceduru izbora predsednika, a Ustav i Izborna odluka predviđaju mogućnost njegovog izbora između više kandidata.

Zukorlić je na čelu ove ustanove od 1993. godine, kada je u Alžiru završio Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo.

Izvor: Blic/ foto: Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.