Nije im lako: Evo sa čime se sve susreću carinici

Ljudima koji su na prelazima 24 sata, čini se, nikada nije dosadno, a i dobili su , kako kažu u Upravi carina, izvanrednu priliku da se upoznaju sa raznim psihološkim profilima.

Za krijumčarenje je sve interesantno, pa su tako carinici pronalazili sve od lovačkih noževa, elektro-šokova, aparata za reanimaciju, delova bankomata, hrane, umetničkih dela, polovnih guma, antikviteta, raznih lekova, pa i onih za potenciju, pa sve do raznih zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

Kako su nam objasnili u Upravi carina, koja roba se krijumčari uveliko zavisi i od doba godine, ali i od zahteva tržišta, dok švercovanje oružja i droge nema svoje vreme, već se krijumčari uvek, na različitim mestima, od onih gotovo uobičajenih - u delovima automobila, ali i na ne baš očekivanim mestima.

"Početkom ove godine je na istom graničnom prelazu otkrivena gotovo tona marihuane što predstavlja rekordnu zaplenu ove opojne droge. Ta tona pronađena je u kuhinjskim elementima koji su navodno prevoženi radi preseljenja", rekli su u Upravi carina.

Mnogo je primera kojima se bar delimično može ilustrovati snaga ljudske mašte.

"Pronalazili smo metke za vinčesterku u hrani za kućne ljubimce, zlato u tetrapaku, kamagru (pilule za potenciju) u kutijama keksa, stimulanse sakrivene u knjizi Meše Selimovića"
, kažu u Upravi carina ističući da su ovo situacije koje spadaju među najupečatljivije.

Kako kažu skrivanje novca u donjem vešu nije im nepoznanica, ali su ipak bili zatečeni kada su u aprilu ove godine, preko prelaza Gradina, dvojica belgijskih državljana turske nacionalnosti, pokušali da prokrijumčare 148.000 evra iz Srbije u donjem vešu.

Veoma interesantan slučaj se desio na graničnom prelazu Vatin kada su carinici pronašli cigarete u torti.

"Sumnju je izazvalo to što je isti putnik svakoga dana prelazio granicu noseći sve veći broj torti. Nakon što su se jednog dana odlučili da provere zašto se to dešava, utvrdili su da su u unutrašnjosti torte sakrivene cigarete", kažu u Upravi carina.

Pravi kurioziteti je slučaj iz juna 2011. godine, kada je na graničnom prelazu Batrovinci sprečen pokušaj krijumčarenja pokojnika. Iako je na pitanje carinika šta ima u tovarnom delu, vozač odgovorio da osim ambalaže od stiropora za rasad kupusa nema ništa, nakon što su započeli detaljnu kontrolu, on se ipak predomislio i priznao da među ambalažom krije i mrtvog ujaka. Ispostavilo se da se ovaj građanin na taj potez odlučio zbog komplikovane administrativne procedure i velikih troškova prevoza pokojnika.

Izgovori, izgovori...

Kako bi prokrijumčarili nešto ili se izvukli kada su već uhvaćeni, ljudi su spremni na sve: od toga da simuliraju srčani napad, progutaju kesice kokaina, da se opasuju mobilnim telefonima, da izmišljaju razne izgovore kao što je početkom novembra na Batrovcima bugarski državljanin pokušao da ubedi carinike da mu ne pregledaju gepek.

"U vozilu su se nalazila i dva psa, jedan na prednjem, a drugi na zadnjem sedištu. Osim što se vrlo čudno ponašao, neprestano je ubeđivao službenike da je bolje da ne pregledaju vozilo, jer se u njemu nalaze i dva opasna pit bula", kažu u Upravi carina i objašnjavaju da je muškarac u gepeku krio više od kilogram marihuane.

U stalnoj igri mačke i miša, carinike pokušavaju da nasamare na različite načine, pa je tako na prelazu Batrovci, jedna gospođa obula čizme usred leta kako bi izbegla da plati dažbine na garderobu vrednu 13.500 evra. Čak je i sinu dala ženski "guči" novčanik.

Interesantan je i pokušaj italijanskog bračnog para da prošvercuje veliku količinu nakita u automobilu.

"Tvrdili su da ga stalno nose sa sobom jer se plaše da će biti pokradeni. Muž je otišao i korak dalje simulirajući srčani napad"
.

U Upravi carina kažu da se nakon otkrivenog prekršaja sva roba smešta u javno carinsko skladište, a o njenoj daljoj sudbini odlučuje nadležni Prekršajni sud.

Sud može da donese odluku da se roba uništi ili da bude izložena na licitaciji.

A šta kažu propisi

Putnici koji prelaze preko graničnog prelaza, a koji ne poseduju robu koja podleže plaćanju uvoznih dažbina koriste takozvani "zeleni kontrolni prolaz." U suprotnom se koristi "crveni kontrolni prolaz", prijavljuje se sve što putnik nosi sa sobom i u tzv. skraćenom postupku carini se roba vrednosti do tri hiljade evra, po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto i PDV od 20 odsto (odnosno osam odsto za robu na koju se primenjuje niža stopa PDV).

U našu zemlju, pored ličnog prtljaga slobodno se može uneti do 200 cigareta ili 250 grama duvana za pušenje, litar alkoholnog pića sa udelom alkohola 22 odsto, penušava i likerska vina jedan litar, ostala vina do dva litra, kao i jedan parfem.

Lični prtljag putnika čine svi predmeti (nekomercijalnog karaktera) koje putnik nosi sa sobom, a služe mu dok je na putovanju, npr. odeća, obuća, razni tehnički uređaji, sportski rekviziti, predmeti za održavanje lične higijene, lek za uobičajenu terapiju i drugi predmeti za ličnu upotrebu. Količina ovih predmeta zavisi od svrhe putovanja, pola, zanimanja putnika, godišnjeg doba i drugih okolnosti u vezi sa konkretnim putovanjem.

Pored predmeta ličnog prtljaga domaći putnici su oslobođeni od plaćanja uvoznih dažbina na predmete koje unose iz inostranstva (nekomercijalnog karaktera, namenjenih upotrebi za sopstvene potrebe, članova porodice, potreba domaćinstva i sl.),a čija vrednost ne prelazi 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Posebne dozvole potrebne su za žive životinje, sirovine životinjskog porekla, kućne ljubimce, kao i za biljke i amaterske radio-stanice. Zabrana bez izuzetka odnosi se na oružje i municiju, nedozvoljene supstance, otrove i štetne materije kao i piratsku robu – plagijate.

Limit za iznos deviza iz zemlje iznosi 10.000 evra. Unos novca u zemlju je i dalje neograničen, ali su svi putnici u obavezi da prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, prijave prenos svake sume iznad 10.000 evra i na ulazu i na izlazu iz zemlje.

Izvor: Mondo

Pogledajte još