IDEJE I SAVETI: 9 lukavih načina za ‘prividno’ čišćenje kuće

1. Kupatilo
WC šolju brzinski ćete očistiti ako je četkom izribate izbeljivačem i ostavite ga da odstoji. Za to vreme u boci s raspršivačem napravite rastvor jednakog omera vode i alkoholnog sirćeta, pošpricajte na papirnate ubruse ili krpu od mikrofibera i obrišite slavine, ogledala, lavabo i druge površine.
Zatvorite vrata od tuš kabine ili navucite zavesu kako biste prikrili kamenac i eventualnu prljavštinu. Očistite mrlje i pokupite kosu s poda s papirnatim ubrusom natopljenim vodom. Stavite čiste peškire i na kraju pustite vodu u šolji kako bi se isprao izbeljivač.

2. Dnevna soba
Krpom od mikrovlakana pokupite prašinu s površina. Složite časopise i knjige na hrpu i stavite ih na police. Imate li više daljinskih upravljača stavite ih sve na jedno mesto. Protresite jastučiće na foteljama. Čistim vrhom krpe od mikrofibera pokupite grumene dlaka vašeg ljubimca i prašinu koja je napadala na tapacirung ili tepih.

3. Podovi
Namočite krpu za pod vodom, stavite na partviš i brzinski ćete očistiti pod. Postoje li tvrdokorne mrlje obrišite ih s malo sode bikarbone koju ste stavili na mokar sunđer.

4. Prljavo posuđe
Imate limašinu za pranje posuđa jednostavno ga naslažite unutra, a ako nemate, uredno ga poslažite u sudoperu i prelijte s malo deterdženta i vode.

5. Prljavština u kuhinji
Malo sode bikarbone na mokrom sunđeru takođe će ukloniti mrlje na šporetu, prljavštinu na kvakama ili na staklenim površinama i ostalu kuhinjsku nečistoću.

6. Dlake na nameštaju

Dlake na nameštaju brzinski ćete očistiti pomoću čistih gumenih rukavica. Stavite ih na ruke i prođite njima po nameštaju, dlake će se skupljati u grudve te ih pokupite i bacite.

7. Predsoblje
Uzmitekorpu za veš ili veliku torbu za kupovinu koja će vam poslužiti kao spremište, te plastičnu kesu za namirnice. Potrpajte u krpu ili veliku vreću cipele, šalove, rukavice, kape koji su razbacani po predsoblju. Manje predmete koji bi se mogli zagubiti poput ključeva i pošte stavite u plastičnu kesu, a nju u korpu. Dok ste blizu vrata, protresite otirač. Korpu sakrijte u spavaću sobu ili u ormar.

8. Miris kuvanja
Sledećom mešavinom oterajte eventualne mirise pečenja i kuvanja koji su se zadržali: u posudi pomešajte tri kašike alkoholnog sirćeta i jednu šolju vode i pustite da kipi nekoliko minuta. Sirće je kiselina, a mirisi su bazni spojevi zbog čega ih sirće neutrališe.

9. Radno mesto
Imate li radni kutak u svome domu i njega možete brzinski uglancati. Pomerite lagane predmete poput dokumenata, tastature i laptopa na stranu i očistite samo veće površine. Ako vam je radna površina od laminata ili drugog perivog materijala, pošpricajte je univerzalnim sredstvom za čišćenje, obrišite sunđerom i ako je potrebno čistom vodom.
Na drvenim površinama koristite mešavinu sirćeta i vode. Bez obzira čime čistite, na lepljivim mrljama ostavite da sredstvo odstoji nekoliko sekundi, a zatim ih izgrebite noktom ili bankovnom karticom te obrišite mokrom krpom.

Izvor: Dnevnik.hr
Foto: cleanersstreatham.org

Pogledajte još