Hejg: Normalizacija odnosa sa Prištinom merilo napretka

"Srpsko rukovodstvo pokazalo je čvrstu političku volju i preduzelo konkretne korake radi poboljšanja odnosa s Kosovom", navedeno je u Hejgovom saopštenju, objavljenom na vebsajtu britanske vlade.

Otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU predstavlja prekretnicu na evropskom putu Srbije, ocenio je šef britanske diplomatije.

"Predstoje mnogi izazovi. Pristupni proces je za sve zemlje dug i težak i zahteva dalje produbljivanje unutrašnjih reformi i promovisanje odnosa u regionu", napomenuo je Hejg.

On je istakao da će normalizacija odnosa Beograda i Prištine biti merilo napretka tokom celog procesa i da će se od Srbije, pre ulaska u EU, "tražiti puna normalizacija".

Pristupni pregovori će, međutim, doprineti jačanju stabilnosti i prosperiteta za srpski narod, dodao je Hejg.

Velika Britanija, prema njegovim rečima, snažno podržava proširenje EU na sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, kao i Tursku.

Proširenje je korisno i za Britaniju, jer širenje na jedinstveno tržište znači veći prosperitet, dok stabilnost Zapadnog Balkana znači bolju bezbednost, napomenuo je Hejg.

Evropski savet je danas, drugog dana sastanka u Briselu šefova država ili vlada zemalja članica EU, potvrdio odluku o otpočinjanju pregovora sa Srbijom 21. januara.

Izvor: Blic

Pogledajte još