Ministarstvo finansija: Siva ekonomija čini 32 posto BDP-a

"Prema istraživanjima koje je Ekonomski fakultet radio, siva ekonomija se sada nalazi na nivou od 32 odsto BDP-a što je u poređenju sa regionom šest posto više. Planiramo da u naredne tri godine taj procenat svedemo na nivo regiona", kaže Nikola Ćorsović, državni sekretar u ministarstvu finansija.

On kaže da je u procesu rešavanja problema sive ekonomije, koja je prema njegovoj oceni problem koji zadire u sve pore jednog društva, pored koordinacije institucija važna i izgradnja tih institucija i to nije jednostavan posao već će on trajati godinama.

U debati je učestvovao i direktor Poreske uprave Ivan Simič koji kaže da se naplata PDV-a povećava iz godine u godinu pa da je tako 2013. godine naplaćeno skoro 350 milijardi dinara PDV-a dok je prošle godine ta cifra bila 336 milijardi, a 2008. 275 milijardi.

"Poreska uprava je ove i prošle godine sprovela mnogo više kontrola. Ove godine smo bili na "Birfestu", saboru trubača u Guči i drugim manifestacijama i tamo uočili veliki broj nepravilnosti koji je procentualno iznosio oko 50 odsto", kaže Simič.

Dragovan Milićević, državni sekretar u ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, kaže da Srbija nema nekih velikih problema kada je u pitanju učešće sive ekonomije u BDP-u u odnosu na neke druge države.

"U poslednjih deset godina prosek učešća sive ekonomije u BDP-u Rumunije je 37,3 posto, u Češkoj 16,8 procenata, Slovačkoj 17,5, a u Sloveniji 25,4 odsto", navodi Milićević.
Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević kaže da privrednici više ne veruju da su institucije i država sposobni da ih zaštite od diskriminacije i nelojalne konkurencije.

"Čini mi se da je sistem napravljen tako da niko nije odgovoran", ističe Knežević.

On je naveo primer buvljaka u Pančevu na kome postoji 2.200 tezgi, a od kojih kako kaže nijedna ne plaća porez niti ima poreklo robe. Knežević je istakao i da je velika količina hrane, koja se prodaje po Vojvodinu, doneta iz Mađarske.

Na tu temu nadovezao se pomoćnik direktora Uprave carine Duško Marinković koji je rekao da postoji osnovana sumnja da ta hrana nelegalno ulazi u Srbiju ali da je to problem koji Uprava carine ne može samostalno da reši.

"Postoji mogućnost da iste osobe po nekoliko puta prelaze državnu granicu ali podatak o tome koliko je puta određena osoba to uradila carina ne poseduje. Taj podatak ima samo policija. Zato moramo da stvorimo pravni okvir da bi stekli uvid u podatke kojima raspolaže policija", navodi Marinković.

Na kraju debate moderator Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik magazina NIN, je rekao da će pratiti rad institucija na ovom polju u narednom periodu kao i ostvarene rezultate kako bi nadležne podsetili na zaključke donete na ovoj debati.

Piše: B. Damnjanović
Foto: Beta - M. Miškov

Pogledajte još