Ružić: Realno je da Srbija postane deo EU 2020.

Foto: Slobodan Miljević / Beta - Vlada Srbije

Ružić je, na otvaranju okruglog stola "Pravda i bezbednost - dokle je stigla Srbija" u organizaciji centra za evrointegracije, rekao da će Srbiji na tom putu biti neophodna mudrost, hrabrost i pragmatičnost, koju je, kako kaže, ova vlada već dokazala.

Pregovaračka poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i bezbednost, biće, prema Ružićevim rečima, test na kojem će Srbija pokazati sposobnost i opremljenost da krene dalje u procesu evrointegracija.

"Specifičan put Srbije se sastoji u tome što ćemo imati dva paralelna procesa koji će se povremeno preplitati, ali to ne sme da deluje demotivišuće na naše državne organe, jer prvi put sve države EU uvažavaju kredibilitet ove vlade, a imamo i jasnu političku opredeljenost za ovaj proces, budući da više od 85 odsto poslanika podržava ovakvu politiku", rekao je Ružić.

Osvrćući se na problem lažnih azilanata, Ružić je rekao da je Srbija sprovela jasne mere kako bi drastično smanjila broj onih koji neosnovano u zemljama EU traže azil.

"Važno bi bilo da i u slučaju Nemačke pokušamo da broj svedemo na održivo stanje, jer tu su motivi lažnih tražilaca azila ekonomske prirode, budući da liberalno i socijalno utemeljena zakonska regulativa Nemačke omogućuje da svaki lažni azilant dobije tri meseca, stan, hranu i osamsto evra mesečno", rekao je Ružić.

Na ovom pitanju, kako je objasnio, rade veoma iskusni timovi Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova, što Srbiju, kada je reč o administrativnim kapacitetima, stavlja u vrh među državama koje su se nalazile u ovoj fazi evrointegracija.


Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.