Radulović: Isplata 13. plate u javnim preduzećima je neprimeren potez

Pri izuzetno otežanim uslovima poslovanja u realnoj privredi, neprimerene su isplate 13. zarade za 2013. i drugi izdaci za nagrade, poklone, troškove svečanosti i slično povodom novogodišnjih i drugih praznika i sličnih manifestacija", navedeno je u dopisu koji je potpisao ministar privrede Saša Radulović.

Taj dopis je poslat poslovnim rukovodstvima javnih i javno-komunalnih preduzeća, javnih fondova i agencija u nadležnosti Ministarstva privrede.

Javnim preduzećima koja ne posluju u tržišnim okolnostima i nemaju konkurenciju u poslovanju Ministarstvo privrede preporučilo je da u pripremama i donošenju poslovnih planova za 2014. godinu maksimalno racionalizuju troškove marketinga i sponzorstava.

Neopohodno je da, kako se ističe, troškove službenih putovanja u Srbiji i inostranstvu, mobilnih telefona, korišćenja službenih vozila, neproizvodnih usluga i druge neposlovne rashode svedu na najmanji održivi nivo, s detaljnim obrazloženjem.

"Sva javna preduzeća u Srbiji i sva javno komunalna preduzeća dužna su da bruto zarade i naknade za 2014. godinu striktno planiraju prema dozvoljenom broju zaposlenih i bez planiranja 13. zarade", ističe se u dopisu Ministarstva privrede.

Napominje se da su ta preduzueća obavezna da Ministarstvu priverede, uz poslovne planove, obavezna da dostave priloge sa spiskovima zaposlenih i obračunatim bruto zaradama, pojedinačno po svakom zaposlenom.

"Nepridržavanje vanrednih mera i preporuka štednje u javnom sektoru, radi solidarnog prevazilaženja značajno povećanog budžetskog deficita, kako bi se ostvarila brža finansijska konsolidacija u javnom interesu, povlači ličnu odgovornost poslovodnih organa", navodi se u dopisu Ministarstva privrede javnim i javno komunalnim preduzećima.

Izvor: beta/ foto: Beta/Nenad Petrović

Pogledajte još