Koštunica: Saradnja sa EU, ali ne i članstvo

Foto: Emil Vaš / Beta

Pokretanje otvorene javne rasprave o budućnosti Srbije, koja bi se okončala referendumom na kome bi se građani izjasnili da li žele da uđu u EU, je ona demokratska procedura koju je danas, na promociji svoje knjige, predložio predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica.

Koštunica je na promociji svoje knjige "Politička neutralnost ili Evropska unija" rekao danas da je njen cilj "da podstakne ono čega trenutno nema, a to je otvorena rasprava o budućnosti Srbije, a centralno pitanje je da li je opravdan ulazak Srbije u EU".

"Članstvo u EU ugrožava budućnost Srbije kao države... U interesu Srbije je da sarađuje sa EU, a ne da bude njen član. 'Da' saradnji sa EU, 'da' saradnji sa drugim državama, ali 'ne' članstvu u EU. To sve govori da Srbija treba da bude politički neutralna", naveo je Koštunica.

On je pojasnio da Srbija ne treba da bude ni član nijedne druge političke grupe, jer će joj politička neutralnost doneti "svaku vrstu slobode i neutralnosti - i ekonomsku, i političku, i kulturnu".

Ukazao je da Srbija od kada je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU "beleži loše ekonomske rezultate, a od kada je 2011. započela pregovore sa Prištinom, povlači se sa Kosova".

"Srbija treba da redefiniše odnose sa EU, ili narodski rečeno, da raščisti odnose sa EU", poručio je bivši premijer i predsednik DSS i dodao da je "Unija priznanjem nezavisnosti Kosova zloupotrebila poverenje Srbije".

On je, takođe, upitao da li je Srbiji potrebno da posle dva iskustva - prve Jugoslavije i druge komunističke Jugoslavije, "potisne svoje nacionalne interese i uđe u neku nadnacionalnu tvorevinu kao što je EU", koja je uz to i "nedemokratska tvorevina, sa preglomaznim birokratskim aparatom".

"Pomalo je nekadašnju komunističku Moskvu zamenio ovaj evrounijski Brisel... Cilj Srbije treba da bude Srbija sama"
, istakao je Koštunica.


Beta

Pogledajte još