Užice se odreklo Tita

Ova tema se pred odbornicima našla pošto je Gradski odbor Saveza boraca narodnooslobodilačkog rata prikupio 4.477 potpisa Užičana i podneo Skupštini građansku inicijativu za vraćanje Titovog spomenika na trg.

Sekretar SUBNOR-a Milić Vukić izjavio je Tanjugu da je razočaran odlukom odbornika.

Na Skupštini se uopšte nije glasalo o našoj inicijativi, već o predlogu poslanika DS S-a Zoran Pejića da se odbije inicijativa SUBNOR-a. Za taj predlog glasala su 32 odbornika, dok je samo 11 odbornika SPS-a i jedan DS-a bili protiv, rekao je Vukić.

On ističe da je bio iznenađen ostrašćenošću pojedinih odbornika koji su se uključili u diskusiju o vraćanju Titovog spomenika na trg.

- Protiv su bili naprednjaci, demokrate, DS S, URS, Nova Srbija.Očekivao sam da bude mudrosti, ali je na delu bila ostrašćenost i nacionalizam - ocenio je Vukić.

On naglašava da će užički SUBNOR razmotriti mogućnost podnošenje žalbe Ustavnom sudu zbog procedure kako je doneta odluka, i prikupljanje potpisa za referendum.

- Nismo još sigurni da li bi referendum imao smisla. Ne bi bio problem sakupiti 7.000 potpisa Užičana. Veći je problem što su i sami građani nisu dovoljno zainteresovani za inicijativu da se Titov spomenik vrati na Gradski trg. To je naše iskustvo posle prikupljanja potpisa za ovu inicijativu - kazao je Vukić.

Vukić ističe da je SUBNOR od početka insistirao da se politika isključi iz cele priče, već da se ljudski i civilizacijski postupi i ispravi greška koja je, po njima, učinjena 1991.godine uklanjanjem Titovog spomenika sa Trga partizana.

Već 22 godine Titov spomenik nalazi se u dvorištu, iza zgrade Narodnog muzeja Užice.

Izvor: 24 sata

Pogledajte još