Oculus rift: Budućnost gejminga

Oculus Rift je nešto što mnogi gejmeri sa nestrpljenjem očekuju, a mnogi ga nazivaju i kontrolerom budućnosti. Kada se svemu doda činjenica da je čuveni Džon Karmak nedavno napustio sve na čemu je radio kako bi se posvetio radu na ovom kontroleru, čitava stvar dobija na još većoj težini. Međutim, momenat je kratkog veka, jer čim krenete da pomerate noge ili ruke, iluzija se raspada jer se Rift proteže samo na glavu. Pronalazač Oculus Rifta Palmer Laki poručuje da "Iskustvo vituelne stvarnosti neće biti kompletno samo sa vizuelnom stranom. Apsolutno je potrebno da postoji ulazni i izlazni sistem koji je u potpunosti integrisan, tako da ne samo da imate zaista prirodni način da gledate virtuelni svet, već i da imate prirodan način da komunicirate sa njim. Mi to nemamo i to me čini tužnim".

Kada je Oculus Rift stigao, developeri nisu bili zadovoljni samo sa iskustvom virtuelne stvarnosti na njihovoj glavi, te su u pomoć pozvali Hydra kontroler. On nudi jednostavan, pristupačan način da se akcija preseli i u ruke. Uprkos brojnim manama, brzo je postao de fakto periferija u novom demou virtuelne stvarnosti. Međutim, kada je Rift izazvao ubrzanje prodaje Hydra kontrolera, Sixense je shvatio da to može komercijalizovati boljom verzijom svoje tehnologije - Sixense Stem. U ovom slučaju se radi o bežičnim modulima koji mogu biti povezani za mnoge delove tela ili postavljeni unutar velikih kontrolera.

Neki ljudi ne žele virtuelnu stvarnost samo u njihovim očima i rukama. "Ja želim da hodam, trčim i skačem" poručio je osnivač Virtuix kompanije. Virtuix Omni i Cyberith Virtualizer imaju istu ideju: oni kombinuju pojas oko struka sa površinom ispod vaših nogu. Međutim, ovo je sve još veoma skupo i samo Omni košta 500 dolara. Neizvesnost oko toga koje će periferije biti potrebne predstavlja problem za buduće programere igara sa ovim sistemima. "Na početku, mislim da ćemo se primarno fokusirati na gejmpad. Mi ne želimo da vam kažemo da vam je potrebno još 200,300,400 dolara pored Oculus Rifta" poručio je Palmer Laki.

Izvor: Benchmark

Pogledajte još