Tehnološki događaji koji su obeležili 2013. godinu

Foto: AP

NSA špijunaža i Edvard Snouden

U Junu “The Guardian“ je objavio da je američkoj mobilnoj mreži Verizon naređeno da preda listu sa pozivima iz prethodna tri meseca. Lista je predata NSA-i (National Security Agency). Nakon toga, “The Washington Post“ je objavio da je NSA proveravala servere devet velikih Internet kompanija u programu pod nazivom PRISM. Sve ove informacije, odao je bivši NSA ugovornik Edvard Snouden. Od trenutka odavanja informacija medijima, Snouden se krije po raznim delovima sveta, a od strane NSA i FBI je proglašen izdajnikom. S druge strane tech zajednica ga brani i veliča zbog hrabrosti da iznese na videlo “prljav“ veš američkih federalnih institucija.

Stiv Balmer napušta Microsoft

(old_image)
Foto: AP

Nekoliko stvari je uticalo na to da se Microsoft ove godine odluči za reorganizaciju. PC tržište je počelo da gubi na značaju, Windows 8 i Windows Phone nisu bili prihvaćeni onako kako se očekivalo, fijasko sa Surface tabletima je bio očigledan i neko je morao da snosi odgovornost. Ispostavilo se da će to biti CEO kompanije, Stiv Balmer. Balmer je dugo godina u Microsoftu i poznati su njegovi motivacioni govori na prezentacijama, ali nedostajalo mu je ono što je Microsoftu u ovom trenutku najbitnije – vizionarsko vođstvo. Stoga je Stiv Balmer u avgustu najavio penzionisanje na poziciji izvršnog direktora (CEO) Microsofta. Od tada, nekoliko potencijalnih kandidata se spominje kao njegova zamena, ali do sada još ništa nije ozvaničeno.

Microsoft kupio Nokiju

Najava odlaska Stiva Balmera nije sprečila Microsoft da gleda u budućnost, što pokazuje i kupovina Nokijinog odeljenja za uređaje (sektor koji se bavi proizvodnjom smartfona, tableta i nosivih uređaja). Microsoft je ponudio 7,2 milijarde dolara u ovom sporazumu, koji je organizovao Nokijin prvi čovek Stiven Elop. Za ovu sviojevrsnu izdaju kompanije koju je vodio, Elop je od Microsofta dobio 25 miliona dolara i rukovodeću poziciju u Microsoftu (neki ga pominju kao ozbiljnog kandidata da zameni Stiva Balmera). Očekuje se da ovaj sporazum o kupovini bude finalizovan u prvoj polovini 2014. godine, kada će Nokia zvanično prestati da proizvodi Nokia telefone kakve smo znali do sada.

Bitcoin manija

(old_image)
Foto: AP

Za sve koji ne znaju, Bitcoin je elektronska digitalna valuta, lansirana 2009. godine, od strane anonimnog kriptografskog eksperta ili grupe, pod nazivom Satoši Nakamoto. Bitcoin obitava na decentralizovanim mrežama kompjutera i može se slati između kupaca i prodavaca preko digitalnih adresa. Najveću vrednost Bitcoin je imao pre par meseci, kada je na kursnim listama vredeo preko 1000 dolara. Sada je ta vrednost manja i to uglavnom zbog bojazni nekih zemalja i njihovih banaka (prvenstveno Kine) da bi Bitcoin mogao biti upotrebljen u svrhe Internet i monetarnih malverzacija.

Novi rat konzola (PlayStation 4 vs Xbox One)

U novembru 2013. godine predstavljene su nove verzije popularnih PlayStation i Xbox konzola. Sony je prvo predstavio svoju SonyPlaystation 4 konzolu, koja je brzo doživela pravi bum, prodavši se u preko dva miliona primeraka prvog vikenda. Nedelju dana kasnije, Microsoft je lansirao svoju Xbox One konzolu, koja je istim tempom dostigla sličnu prodaju i uspeh kao i PS4. Obe konzole su privukle veliku pažnju igrača, obe nude neke jedinstvene funkcije i tehnologije, a može se reći da ciljaju na različite kategorije igrača. Sa konzolama je stiglo i pregršt novih igara, sa vrhunskom grafikom, izvedbom i pratećim sadržajima.

Godina na izmaku je svakako obilovala brojnim događajima i nemoguće ih je sve pomenuti, a ono što još zaslužuje da bude istaknuto jeste da je kanadski BlackBerry počeo da gubi bitku na tržištu i u velikim je finansijskim problemima, Twitter je uspešno izašao na berzu, elektronski uređaji su dozvoljeni u avionima, ekspanzija nosive tehnologije (pametni satovi, naočare, narukvice...), Samsung i Apple su nastavili rat patentima...

Pogledajte šta nas očekuje u tech industriji tokom 2014. godine.

B.J.

Pogledajte još