TVIT STAR 15 GODINA: Direktor Tvitera prodaje svoju prvu objavu na ovoj društvenoj mreži

Džek Dorsi, milijarder, suosnivač i izvršni direktor "Tvitera", strastveni pobornik bitkoina, prodaje svoju prvu objavu na ovoj društvenoj mreži kao NFT – digitalno dobro koje će postojati na "Etereum" blokčejnu.

Prva objava na Tviteru koja se pojavila na nalogu njegovog suosnivača i trenutnog izvršnog direktora Džeka Dorsija 2006. godine prodaje se kao NFT, "ne-zamenjivi" token. Neki entuzijasti na društvenim mrežama spremni su da na ovo potroše čitavo bigatstvo.

Dorsijeva poruka od pre 15 godina koja glasi: "Upravo postavljam svoj tvit", privukla je mnogo zainteresovanih ponuđača sa pozamašnim svotama pošto je u petak postavljen na tržište takozvanih "Vrednosti". Do subote ujutru vrednost ove objave suosnivača društvene mreže Tviter dostigla je cenu od 363.000 dolara.

Uprkos činjenici da je ova objava punih 14 godina javno dostupna kao potpuno besplatna i koju može da vidi ko god želi, Dorsi je sada prodaje kao NFT.

Iako je prodaja najavljena, barem na Tviteru, u petak, čini se da je Dorsijeva ponuda postavljena na tržište još pre nekoliko nedelja, jer se u odgovorima na na njegovom profilu nalaze objave još iz decembra.

NFT ili ne-zamenjivi tokeni su vid kripto valute koji omogućava da se razna dela, pa i umetnička nastala u različitim medijima "tokenišu" i prodaju putem sličnih mehanizama digitalne trgovine kao i bitkoin.

Tako je blokčejn Blokčejn kompanija "Indžektiv protokol" spalila pre nekoliko dana Benksijevo delo Moroni (beli) i tako ga pretvorila u NFT.

Onaj ko bude dao najvišu ponudu za čuvenu objavu će zapravo kupiti "digitalni sertifikat o objavi na Tviteru". Kako navode iz blokčejna "Vrednosti", ovo je kao da ste kupili sličicu bejzbol igrača sa njegovim autogramom, što je čini ne-zamenjivom vrednošću.

Drugim rečima, onaj ko bude dao najvišu ponudu, kupiće u stvari autogram. Objava će i dalje nastaviti da postoji na internetu dok god Dorsi i kompanija "Tviter" budu želeli.

Izvor: RTS
Foto: Twitter/Logo

Pogledajte još