Kupovina uz muziku će vas oterati u bankrot!

Brojna istraživanja su pokazala da prijatne melodije u radnjama čine da potrošači više kupuju. Opasnost posebno "vreba" u ovom periodu godine, kada malo ko ostaje ravnodušan na velike praznične popuste.

U Srbiji, pesmice koje simbolišu novogodišnje praznike nisu tako popularne, osim u radnjama sa dečjim igračkama. Ipak, to ne znači da smo bezbedni, jer i druge melodije mogu da promene potrošačke navike.

Na primer, romantična muzika nas navodi da više kupujemo cveće, uz Vivaldija ćemo se verovatno odlučiti za skuplje vino. Ako je u restoranu sporija melodija, gosti će više jesti i piti, a i duže će boraviti u njemu. Kada nam se muzika u prodavnici dopada, tada se osećamo prijatno, pa duže razgledamo proizvode i najčešće nešto i kupimo, iako nam to nije bilo u planu.

Džejms Kelaris, profesor marketinga na Univerzitetu Sinsinati, istraživao je ovu temu i uočio da živahna muzika može da "skrati" vreme. Uz nju potrošači misle da su u radnji proveli manje vremena, a logično je da, što više vremena borave, to će više stvari da kupe.

Brži ritmovi deluju stimulativno i ubrzavaju srčani ritam.

"Ako osoba žuri ili razmišlja o tome da uzme nešto veoma skupo, podsvesno ima utisak da je radnja puna ljudi. Takođe, nekoliko kupaca u kombinaciji sa preglasnom muzikom odaje utisak velike gužve", naglašava profesor marketinga Karen Mahlajt.

I mirisi deluju stimulativno, kada se u prodavnici oseća aroma citrusa, štedljivi kupci teško mogu da odole iskušenju i potroše više.

Foto: Beta/AP Photo/Nam Y. Huh

Izvor:
B92

Pogledajte još