Apel Njujork tajmsa i Gardijana: Pomilujte Snoudena

Dva lista su, u odvojenim uvodnicima, pozdravili ovog stručnjaka za informatiku, koji je našao utočište u Rusiji nakon što je obelodanio veliki broj podataka o tajnim tehnikama sakupljanja informacija koje je koristila američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA).

"Možda je on time počinio krivično delo, ali je svojoj zemlji učinio veliku uslugu"
, piše "Njujork tajms", uz ocenu da je vreme da SAD ponude Snoudenu nagodbu ili neku vrstu pomilovanja.

Američki dnevnik je pozvao vladu SAD da Snoudenu ponudi dogovor koji bi mu "omogućio da se vrati kući i suoči se sa barem značajno smanjenom kaznom".

Britanski "Gardijan" je, u međuvremenu, pozvao Vašington da "dozvoli Snoudenu da se dostojanstveno vrati u SAD" i okarakterisao Snoudenovo otkrivanje podataka o elektronskom prisluškivanju Vašingtona u zemlji i inostranstvu kao akt "moralne hrabrosti".

Savet za nacionalnu bezbednost i Forum Bele kuće za nacionalnu bezbednost i spoljne poslove danas su odbili komentar na pisanje dva lista.

Američki predsednik Barak Obama je ranije izjavio da pozdravlja debatu o ulozi NSA, ali je odbacio diskusiju o mogućnosti amnestije ili predsedničkog oproštaja za Snoudena.

Polovinom decembra, Bela kuća je obnovila zahtev da se odbegli obaveštajcac vrati kući i suoči sa optužbama pred sudom.

Snouden je prošle godine medijima, uključujući "Vašington post" i "Gardijan", odao eksplozivne detalje o tajnim šemama praćenja kojima su pribegavale američke vlasti.

Američki federelni tužioci su protiv odbeglog bivšeg saradnika NSA podneli tužbu, tereteći ga za špijunažu i teško krivično delo krađe državne imovine.


Blic

Pogledajte još