Sanjarije savršenog papučara

0

Od 4. januara u domaćim bioskopima se prikazuje novi film Bena Stilera „Tajni život Voltera Mitija”, originalno kratka priča Džejmsa Terbera objavljena 1939. u „Njujorkeru” – priča o sanjarijama muža papučića koji se u svojoj mašti, između ostalog, transformiše u neustrašivog pilota i svetski poznatog hirurga.

Četrdesetih godina snimljen je mjuzikl na ovu temu sa Denijem Kejom u glavnoj ulozi, ali Ben Stiler je odlučio da priču učini intimnijom i savremenijom, kao reditelj i glavni glumac. On je Voltera Mitija prikazao kao urednika fotografije u magazinu „Lajf”, previše sramežljivim da priča sa Šeril (Kristen Vig), koleginicom u koju je zaljubljen. Kada negativ fotografije za naslovnu stranu, koju je snimio čuveni Šon O’Konel (Šon Pen) biva izgubljen, Mitiju preti otkaz i on kreće na put oko sveta da pronađe fotografa, i postaje avanturista kakav je oduvek želeo da bude.
Reč je o ostvarenju sa odličnom fotografijom, snimljenom delom na Grenlandu i Islandu, uz briljantnu mešavinu humora, drame, romantike i avanture. „U prvom planu je čovek koji pokušava da se ponovo poveže sa sobom, da shvati da unutra postoji druga verzija njega samog koja nikako da ispliva na površinu”, objašnjava reditelj.

Smotani gubitnik
Ben Stiler (47) je odrastao u porodici komičara (otac mu je Džeri Stiler, a majka En Mira), ali nikada nije žudeo da i sam bude duhovit. Kaže da je, kao dete, pravio akcione i kung-fu filmove svojom super 8 kamerom. „Nisam se drogirao, pravljenje drame je bio moj vid buntovništva”, objašnjava Stiler.

Išao je na audicije za ozbiljne uloge u velikim filmovima, ali ih nije dobijao. Prvi uspeh doživeo je na Brodveju u crnoj komediji „The House of Blue Leaves”. Tu ga je primetio Stiven Spilberg i 1987. angažovao ga za film „Carstvo Sunca”. Ben je upijao Spilbregov način rada, kao i svakog sledećeg reditelja sa kojim je radio. Kasnije se vratio komediji. Debitovao je iza kamera 1994. filmom „Ujedi života” (Reality Bites), klasikom generacije X. Želeo je da uporedo gradi karijeru kao glumac i reditelj, ali to se promenilo kada je sa braćom Fareli 1998. snimio „Svi su ludi za Meri” – film je vinuo Stilera do zvezdanih visina.
Publika ga je prihvatila i zavolela u ulogama smotanog gubitnika koji stalno sebe dovodi u neprijatne situacije. „Kada je ‘Meri’ izašla otvorila je druga vrata koja su mi pružala mnogo više mogućnosti da se iskažem kao glumac”, priznaje Stiler. Iako pet godina nije režirao, nada se da će mu „Volter Miti”, peti film koji potpisuje kao reditelj, pomoći da ga shvate ozbiljno.

Foto: youtube printscreen
Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.